Així és la vida en un hotel de Girona on hi resideixen sanitaris

De de l'establiment desconeixen quan la Generalitat pagarà les despeses

Al mostrador de la recepció, hi ha un pot amb solució hidroalcohòlica. I a la barra, un altre. És l'hora dels esmorzars. Els coberts i gots són d'un sol ús i tot allò que hi ha al bufet (embotits, brioixos) està envasat. Els sanitaris mengen separats, guardant distàncies. I cada vegada que un s'aixeca, es desinfecta tant la taula com les cadires.

L'escena és part del dia a dia que viu l'hotel Europa de Girona aquestes setmanes. Amb l'estat d'alarma, ell va ser un dels autoritzats a continuar obert per acollir sanitaris. "Hi ha qui ens demana com hem tingut la gosadia o el valor d'acceptar la proposta, però des del primer moment ho vam tenir clar; és un col·lectiu que lluita per nosaltres i que ens necessitaven", explica el propietari de l'hotel, Josep Carreras.

Això sí, els protocols per garantir les mesures de seguretat són estrictes. "Ens han fet variar de manera notable la nostra manera de treballar; però ara ja fa cinc setmanes que els apliquem i formen part de la nostra rutina", concreta Carreras.

En espais comuns, la desinfecció és constant. Portes, taules, cadires, manetes, passamans, ascensor... A les habitacions, el contacte ha de ser mínim -per no dir inexistent- i cada vegada que es fan els llits, els llençols es posen dins una bossa que s'envia directament a bugaderia.

Gel hidroalcohòlic i tovalloles

A més, per disminuir possibles riscos, el mateix hotel també ha adoptat iniciatives pròpies. Per exemple, a cada habitació hi ha un pot amb solució hidroalcohòlica. I els mateixos sanitaris –perquè per protocol del CatSalut, les habitacions no es netegen cada dia- baixen les tovalloles brutes dins una bossa, les dipositen al carretó que s'endú la bugaderia i n'agafen de netes.

Josep Carreras ja subratlla, però, que els primers que donen exemple són els mateixos sanitaris. "Més conscienciats que ells no ho està ningú, i mai ens trobarem amb uns clients tan nets", diu el propietari de l'Europa. Fins i tot, admet, "si hi ha vegades que ens despistem una mica, ells mateixos ens diuen cap a on hem d'anar".

Acollir sanitaris, a banda, també ha comportat que ara l'Europa serveixi dinars i sopars. D'aquesta part, però, se n'encarrega el CatSalut, que cada dia fa arribar un càtering a l'hotel. Les racions venen en plats de plàstic, i l'única cosa que cal fer és guardar-les en fred i escalfar-les quan arriba l'hora de l'àpat.

L'hotel, al 100%

L'hotel Europa disposa de 22 habitacions. Durant el mes d'abril, en tenia ocupades entre un 50 i un 60%. Però d'ençà de principis de maig, tots els llits estan plens. "Tot i que la situació als hospitals s'estigui alleugerint, els sanitaris s'enfronten cada dia a la covid-19 i és totalment comprensible que, quan acabin jornada, no vulguin tornar a casa i exposar la família", explica Josep Carreras.

Però aquí al darrere també hi ha un altre motiu. I és que, com critiquen alguns sanitaris, ja no poden allotjar-se en apartaments o pisos turístics. I de fet, alguns dels qui han arribat aquests últims dies a l'hotel Europa, han passat per aquesta realitat.

Carreras explica que tot i que en un principi van comprometre's a allotjar sanitaris fins al 9 de maig, ara per ara, ell continua devent-se "als qui venen a Girona per vocació". Té la sensació que aquesta situació potser s'allargarà "fins a la primera quinzena de juny". Però de moment, no es marca terminis. Sí que té clar, però, que després l'hotel s'haurà de desinfectar a fons –aquí, el CatSalut ja s'ha compromès a fer-ho- i que això en pot endarrerir l'obertura per als turistes.

"Això no s'ha acabat"

En Joel Margalef té 20 anys, és de Lloret de Mar (Selva) i treballa com a auxiliar d'infermeria a la UCI pediàtrica del Josep Trueta. Viu amb la mare i explica que els primers dies de confinament ho passava "fatal" perquè la seva àvia, de 76 anys, també va anar a viure amb ells. "Anava per casa amb mascareta i guants i no volia que coincidíssim", diu en referència a la seva àvia, conscient que és col·lectiu de risc.

Per això, va demanar un allotjament alternatiu i se li va donar un apartament. Però ara fa una setmana, li van dir que l'havia de deixar perquè "necessitaven obrir". Gràcies als seus companys d'hospital, va trobar una habitació a l'hotel Europa, on va entrar-hi aquest dilluns.

Margalef explica que agraeix haver-se pogut allotjar en un apartament, però també admet que va sortir-ne decebut. "Vaig sentir com si ho haguessin fet per quedar bé durant un temps, perquè això no s'ha acabat", comenta en referència a la pandèmia. I personalment, admet que hi ha moments complicats. "Fa un mes i mig que no vaig a casa; quan estàs sol, el cap et dona voltes i intentes no pensar-hi perquè sinó és molt dur", diu.

"Et desfogues i t'alliberes una mica"

L'Ariadna Soler, de 25 anys, és auxiliar d'infermeria a l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès). Ara fa mig any, al seu pare van trasplantar-li un pulmó i fa un parell de mesos que va tornar a casa. A la seva família, el confinament els va sorprendre en plena recuperació.

"Els dos vivíem amb molta angoixa, perquè qualsevol cosa podia fer-lo empitjorar molt ràpid", admet l'Ariadna. "Intentàvem no coincidir, però quan vius en una mateixa casa és complicat", admet. Per això, va optar per anar-se'n a un apartament. Hi va entrar el 26 de març i s'hi va estar un mes, "fins que ens van dir que havíem de marxar perquè eren massa despeses". Des d'aleshores, s'allotja a l'hotel Europa.

Explica que el contacte amb els altres sanitaris li ha permès "desfogar-se", perquè tots passen per situacions similars. "Et trobes amb treballadors d'hospitals, ambulàncies o residències que tenen fills o conviuen amb persones de risc; i quan hi parles t'alliberes una mica", explica. "Intercanviar opinions et tranquil·litza; perquè també és veritat que no veure la família se't fa dur", subratlla l'auxiliar d'infermeria.

50 apartaments i 167 places

L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) recorda que, en conjunt, el sector dels apartaments i habitatges d'ús turístic "ha mostrat la seva col·laboració de manera altruista en un moment clau d'aquesta crisi durant el qual no estava autoritzat per obrir els allotjaments al turisme degut a l'estat d’alarma".

Durant aquest període, precisa l'ATA, el sector ha posat a disposició de les autoritats sanitàries i dels serveis socials dels ajuntaments 50 apartaments turístics a diferents poblacions de la demarcació, amb un total de 167 places. "Han estat iniciatives solidàries i voluntàries per part de propietaris i empreses gestores d'apartaments turístics legals que integren l'associació, amb l'objectiu de contribuir a mitigar els efectes provocats per la pandèmia de la covid-19, sobretot adreçades al personal sanitari i també als col·lectius vulnerables", subratlla l'ATA.

Agilitzar el pagament

Als hotels que estan oberts per als sanitaris sí que hi ha incertesa, però, per saber quan la Generalitat pagarà les despeses. Josep Carreras explica que alguns d'altres zones de Catalunya sí que han cobrat, però que tant en el cas de l'Europa com de l'altre que allotja sanitaris a la zona, el Palau de Sant Julià de Ramis (Gironès), això no és així.

"De moment, i avui per avui, som els hotels qui ens fem càrrec de les despeses de funcionament: tant els que s'han obert per a sanitaris com per a malalts amb coronavirus", diu Carreras, que al seu torn és president de l'Associació d'Hostaleria de Girona. "Estem avançant nòmines, industrials, subministraments... Pots tenir tancat i que no t'entri res o bé treballar i que tampoc entri res: nosaltres ens trobem en aquesta segona opció", precisa.

Per això, Carreras demana a la Generalitat que s'intenti agilitzar el pagament. Si més no, de part de les despeses. "Estan passant les setmanes, i estem segurs que la contraprestació arribarà, però no sabem quan, i hi pot haver un moment que ens quedem sense recursos econòmics", diu el president de l'Associació d'Hostaleria, en referència als hotels que s'han mantingut oberts durant l'estat d'alarma. "No tinc cap mena de dubte que la situació se solucionarà, però pot ser més complicada o delicada a mesura passin els dies", conclou.