Charansonnet defensa la 'catalanitat i l'anarquia' de Dalí a 'Una Comèdia DALÍrant'

L'obra, que recrea diferents moments de la vida del pintor, s'estrena avui al Teatre Gaudí de Barcelona

L'obra fa un viatge per la vida de Dalí amb tocs de comèdia i repassa moments documentats a través d'entrevistes fetes al pintor al llarg de la seva vida. La primera part situa l'espectador a l'any 51 amb Dalí a Nova York en un programa televisiu; la segona, a París a mitjans dels 60 on ja es veu "l'histrionisme de Dalí"; a la tercera part, es planteja una entrevista amb un periodista feixista i un més liberal un any després de morir Franco, i la darrera part representa el món de Dalí a Port Lligat a través d'una entrevista feta per dos argentins. "Ens trobem al final amb l'univers més histriònic de Dalí", ha apuntat.

El director i actor ha destacat que a l'obra planteja la catalanitat de Salvador Dalí. "Als genis no els sabem cuidar i no es pot dubtar de la catalanitat" de Dalí, ha indicat, al temps que ha recordat que se'l critica perquè ho va deixar tot a l'estat espanyol i era monàrquic. "Dalí havia estat anarquista en una època i després va ser molt català i estimava la seva terra, els seus productes, la seva gastronomia, la seva gent o els pescadors". Ha considerat que a més Dalí va portar aquesta catalanitat a tot el món.

Joan Frank Charansonnet creu que l'obra pot enganxar a tot tipus de generacions i que fins i tot es descobrirà una nova imatge de Dalí. En aquest context, ha dit que vol mostrar en aquesta obra l'anarquia i la catalanitat de Dalí.

A l'obra no citen en cap moment el nom de Salvador Dalí i es refereixen al pintor protagonista com a J. F. Sebastià. Joan Frank ha dit que el motiu és per fer-ho "en total llibertat artística. No m'he posat en contacte amb la Fundació Gala-Dalí, però m'hagués retallat com a censura més de la meitat del guió i vull treballar en llibertat". Ha destacat que per això han fet una recreació d'un personatge que es diu J.F. Sebastià el DALÍrant. "Espero que els de la Fundació vinguin" a veure l'espectacle, ha apuntat.

Joan Frank Charansonnet interpreta i dirigeix l'espectacle, que també compta amb la l'actuació de Ferran Terraza, Miquel Sitjar, Patricia Bargalló, Albert Lladó i Cristian Aquino. El muntatge és una producció de la Companyia Xavi Vola Teatre. Joan Frank Charansonnet ja havia fet de Dalí amb Carlos Saura a 'Buñuel i la mesa del rey Salomón', però feia un Salvador vell. Per elaborar el guió es va posar en contacte amb el coguionista de l'obra Israël Guitérrez Collado. Fins i tot s'ha publicat el llibre amb el guió.

El germà de Joan Frank, Xavi, va morir fa tres mesos de leucèmia i una de les últimes coses que li va dir va ser animar-lo a fer una comèdia de Dalí. Per això, l'espectacle és la "millor manera d'homenatjar al gran geni de l'Empordà i al meu geni més personal que ha estat el meu germà".

Roses i Madrid

Hi ha l'opció de representar l'obra a Roses a partir de l'octubre o el novembre i a Figueres s'ha demanat un parell de vegades poder representar-la allí però encara no han tingut resposta. "Suposo que va bastant unit el de l'Ajuntament de Figueres amb els de la Fundació Gala-Dalí", ha dit. Així mateix, està segur que faran l'obra a Madrid a finals d'any.