Col·lapse de trànsit en protesta contra el copagament del transport escolar a Sarrià de Ter

Pares i alumnes han fet un "simulacre" de la sortida del col·legi per demanar que el bus sigui essent gratuït

Els pares dels alumnes de l'escola Montserrat de Sarrià de Ter han provocat un autèntic caos circulatori a la sortida del col·legi aquest dijous. Ho han fet volent, com a forma de protesta contra el copagament del transport escolar que començarà a partir del curs vinent quan cada família haurà de pagar 1,5 euros per nen i dia per utilitzar els busos per anar i tornar de l'escola. L'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent (ERC), considera que aquesta decisió és un greuge cap a la població perquè l'escola està situada fora del nucli urbà, connectada per una carretera de corbes i no s'hi pot arribar si no és amb transport.

Al Gironès hi ha 55 rutes de transport escolar, 44 d'obligatòries i 11 de voluntàries, que afecten un miler d'alumnes. Tots els alumnes de la comarca que han d'agafar l'autobús per anar d'un municipi a un altre o per fer alguna ruta obligatòria tenen el transport escolar gratuït. Però a partir del curs vinent, els alumnes que fan servir el transport escolar per desplaçar-se dins un mateix municipi hauran de pagar. Segons els pares i mares de l'escola Montserrat, s'haurien de valorar les situacions "excepcionals" com és la ubicació del centre en el cas de Sarrià.

La presidenta de l'Ampa, Loli Fernández, ha explicat que la protesta d'aquest dijous és un "simulacre" del que creuen que pot passar cada dia el curs vinent. "Molts pares decidiran venir amb cotxe, perquè si tens més d'un fill surt a compte" ha explicat Fernández que afegeix que hi ha poc aparcament davant l'escola i que de seguida queda "col·lapsat". Aquest dijous fins a 200 cotxes, segons càlculs de la Policia Municipal de Sarrià de Ter, han bloquejat no només l'entrada al centre d'on no podien sortir ni entrar més vehicles sinó també tota la carretera d'accés a l'escola.

El Consell Comarcal del Gironès i el mateix Ajuntament de Sarrià de Ter han demanat al Departament d'Ensenyament que sigui "sensible" amb la situació del municipi. De fet, Torrent ja s'ha reunit en una ocasió amb el director territorial del Departament a Girona, Albert Bayot, però no ha aconseguir arrancar cap compromís. La pròxima reunió serà dijous vinent a Barcelona. "Esperem que tinguin en compte l'excepció", ha afirmat l'alcalde.

La presidenta de l'Ampa també critica que els alumnes del CEIP Montserrat hagin de pagar exactament el mateix que la resta de nens i nenes que utilitzin el transport escolar quan el cost real és "més baix" perquè comparteixen els busos amb el Narcís Xifra de Girona. "Per això ja comencem mitja hora més tard, ens sentim discriminats", ha lamentat. Tres quarts d'hora després de l'hora de plegar, i dirigits per agents de la Policia Municipal de Sarrià de Ter, els autobusos han pogut sortir de l'aparcament de l'escola.
  • La presidenta de l'Ampa de l'escola Montserrat, Loli Fernández, assegura que se senten 'discriminats' © ACN
  • Torrent, diu que és probable que sense transport gratuït l'any vinent es visquin col·lapses de trànsit sovint © ACN