El Ripollès té 1.700 treballadors afectats per un ERTO

L'hostaleria i el comerç són els que n'han presentat més

L'emergència sanitària de la covid-19 ha tingut també ha tingut un impacte destacat al Ripollès, on s'han presentat 337 expedients que afecten un 38% de les empreses de la comarca. En xifres globals afecten 1.690 treballadors, una xifra que representa el 21% de persones ocupades a la comarca.

A aquestes dades se li sumen les 1.107 persones aturades al mes de maig mentre que durant el mateix període de l'any passat n'hi havia 878. Una situació que situa els nivells de desocupació al primer trimestre del 2013 segons paraules del director de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, Gerard Solé, que va exposar la situació econòmica durant el consell d'alcaldes d'ahir dimecres.

Per poblacions, Ripoll, Camprodon i Sant Joan de les Abadesses són les que concentren el major nombre d'ERTO. La capital n'ha registrat 150 mentre que Camprodon, 40 i Sant Joan, 37.

La contractació també ha caigut un 72,5% respecte l'abril del 2019 com a conseqüència de l'emergència sanitària. Durant el mes passat es van fer cent noves contractacions, bàsicament a indústria i a sectors com cura de persones, professionals de la salut, neteja i botigues i magatzems.

Una enquesta sobre la situació a les empreses

Des de l'agència han recollit dades sobre les dificultats de les empreses de la comarca arran de la covid-19. Han enquestat 174 empreses de les 877 que hi ha mitjançant un qüestionari electrònic. El sector més ben representat és el comerç, amb un 55% dels enquestats mentre que el 44,5% són d'altres sectors com la indústria, serveis o sector primari, entre d'altres. L'enquesta es va recopilar fa tres setmanes o sigui que la situació pot haver-se "agreujat" encara més, segons Solé.

D'entre les dades recollides per sectors, destaca que el 20% d'empreses del sector primari diuen que ja han hagut de tancar i que el que més els ha tensionat són les despeses financeres. Un 40% diu que només podran aguantar les dificultats econòmiques durant pocs dies mentre que un 40% més calcula dos mesos amb mesures.

Al sector comerç, els deutes financers i els salaris són els obligacions econòmiques que més han tensionat les seves finances si bé un 72% assegura no haver reduït la plantilla. Un 20% dels enquestats creu que com a molt podran aguantar dos mesos amb mesures, un 20% diu que un mes i un altre 20%, pocs dies.

I en el sector de la indústria, apunten els salaris i els endarreriments de cobraments com a principals obligacions que han tensionat més les seves finances. El 80% dels enquestats diu que ha reduït plantilla. Sobre el futur de l'empresa, un 33% creu que podran aguantar dos mesos amb mesures, un 29%, un mes i un 19%, pocs dies.

Per últim, les empreses de turisme assenyalen que el que més els està dificultant la situació econòmica són els deutes i els lloguers i hipoteques. El 21% dels enquestats creu que poden aguantar 30 dies amb ajudes, un 20% quatre mesos i un 17%, un mes. El 70% assegura que no ha reduït la plantilla.

I entre les mesures que creuen que l'administració els hauria de facilitar hi ha ajuts a fons perduts, exempcions de les quotes de la Seguretat Social i aplaçament o bonificacions d'impostos.