Ripoll, primer municipi gironí a declarar el rei 'persona non grata'

La moció ha prosperat gràcies als vots favorables dels cinc regidors d'ERC i tres de CiU

Després que l'Ajuntament Berga declarés el rei persona 'non grata' el passat 3 de maig a través d'una moció que va presentar la CUP i que va poder prosperar gràcies a l'abstenció de CiU i el PSC, ara ha estat el torn de Ripoll. Es tracta del segon municipi català que pren aquesta decisió.

La portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Ripoll, Teresa Jordà, ha denunciat que hi ha "desenes i desenes de motius per declarar el rei Joan Carles I persona non grata i no ser benvinguda a la vila". Segons Jordà, "estem al segle XXI i ens sembla molt absurd parlar de privilegis medievals i de vassalls i, per aquest motiu, ens sembla lògic acabar amb aquests privilegis medievals i avançar cap a una societat moderna".

A més, Jordà ha denunciat que en els moments que corren "no ens semblava bo legitimar una persona que cobra cent vegades més que el president del Govern i que en 24 hores percep el mateix que rep un mileurista en un any". La regidora d'ERC ha afegit que "tot això acaba culminant amb l'afer de Botswana i tota mena d'escàndols i delictes que envolten la família més directe del rei". Per aquest motiu, ha dit Jordà, aquesta moció "implica dir prou i rebutjar un tipus de societat caduca".

El text de la moció posa de manifest que el rei no ostenta aquest títol "com a resultat d'un procés democràtic sinó just al contrari, com a conseqüència de l'herència dictada pel seu antecessor Franciso Franco". A més, el text també denuncia que el regnat de Joan Carles I "s'ha caracteritzat per l'absolució política i penal dels criminals franquistes" i posa sobre la taula que "el seu comportament personal s'ha vist marcat per tota mena d'escàndols i delictes que arriben al punt culminant de l'afer de Botswana".