Salut proposa que la regió sanitària de Girona entri a la fase 1 el proper dilluns 18 de maig

Ho ha anunciat la consellera que traslladarà la proposta avui a Madrid

[ACTUALITZAT 17:31H] La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que en la proposta que farà arribar aquesta nit al Ministeri de Sanitat, la Regió Sanitària de Girona es troba en condicions d'entrar a la Fase 1 el proper dilluns 18 de maig.

La responsable del Departament de Salut ho ha anunciat en una roda de premsa telemàtica pels voltants de dos quarts de tres de la tarda d'avui. També passarien a la fase 1 les regions de Lleida i de la Catalunya Central.

Vergés ha explicat que la proposta s'ha definit després d'una reunió mantinguda avui amb el PROCICAT donat a la "tendència a la baixa" que s'ha registrat pel que fa a casos positius per coronavirus en el territori. Des de la conselleria també s'han tingut en compte altres factors com ara la capacitat assistencial de la regió, l'índex de transmissibilitat i els factors de mobilitat a la zona.

Per la seva banda el ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixerà divendres davant dels mitjans per tal d'anunciar si ha acceptat la proposta feta des de la Generalitat, tot i que la consellera dona per fet que des de Madrid acceptaran el canvi de fase proposat.

Sobre les queixes d'algunes part del territori com ara el Ripollès i l'Alt Empordà que els darrers dies s'han mostrat molestos perquè no havien entrat a fase 1 el passat dilluns malgrat tenir pocs casos nous, la consellera els ha demanat "paciència" i "comprensió".

La incidència a Girona

Pel que fa a les dades que ha facilitat la consellera respecte la incidència acumulada a la regió sanitària de Girona aquestes s'han situat en un índex de 81 casos cada 100.000 habitants, recollides fa 14 dies, que han baixat fins els 35,4 casos els darrers set dies.

El risc de rebrot es manté moderat de la mateixa manera que Barcelona, però amb una tendència a la millora, mentre que la resta de regions ja es situen en risc baix. Paradoxalment la regió Metropolitana Nord no passarà de fase perquè també s'han tingut en compte altres criteris com ara la mobilitat i la densitat, mentre que Girona (en risc moderat), sí que superarà la fase.

Pel que fa als nous positius que s'han registrat els últims dies a la regió sanitària de Girona la consellera ha fet esment a les proves realitzades a les residències dins el programa Orfeu. Vergés ha confessat que s'han fet més "tard" que en la resta del territori i això ha incidit en trobar més casos nous del que seria habitual, però tot plegat s'ha tingut en compte a l'hora de fer el calcul de tendència a Girona.

(Notícia en desenvolupament, seguirà ampliació)