'EL CANAL' oferirà onze espectacles i estrenarà seu a la tardor

Després de cinc anys de funcionament provisional, el centre d'arts escèniques comptarà amb personalitat jurídica pròpia

La nova temporada d'EL CANAL no només presenta novetats pel què fa a la creació escènica sinó també pel què fa a l'organització del centre. Fins ara, aquest projecte ha estat capitanejat per Salvador Sunyer, a qui el govern li va encarregar personalment la direcció del centre fins a establir una personalitat jurídica pròpia i convocar un concurs públic per dirigir-ho. D'això han passat ja cinc anys i, finalment, hi ha acord per poder dotar al CANAL d'aquesta entitat pròpia.

Segons ha explicat el director general de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré, la fórmula escollida ha estat la del consorci, que estarà format pels ajuntaments de Salt i Girona i la Diputació. Segons ha reconegut, la Generalitat no pot "crear estructura nova" a causa del context econòmic i, per tant, estarà vinculada al centre d'arts escèniques a través d'un "conveni sòlid" amb la voluntat d'incorporar-se al consorci més endavant.

A nivell de recursos, el centre funcionarà amb la meitat d'aportacions provinents de la Generalitat, un 25% de la Diputació de Girona, 15% de l'Ajuntament de Salt i 10% del consistori de la capital. El festival Temporada Alta, que promou l'empresa de Salvador Sunyer (Bitó Produccions) estarà vinculat al centre de creació a través d'un conveni diferent però continua essent d'iniciativa privada. "El consorci servirà per gestionar de manera unificada els elements comuns entre el festival i el centre de creació", ha detallat Cabré.

La voluntat de les institucions és que els estatuts del consorci estiguin redactats aquest estiu. Posteriorment, caldrà convocar el concurs per escollir-ne el director. Fins ara, el projecte d'EL CANAL ha estat dirigit per Salvador Sunyer per encàrrec directe de la Generalitat. Ara, amb la convocatòria d'un concurs públic, les institucions han afirmat que els agradaria que Sunyer s'hi presentés. El director, però, ha tret importància sobre qui hagi de ser-ne el director i ha destacat que el veritablement important és que EL CANAL "sigui un projecte sòlid de país". Sunyer ha dit que primer ha d'estudiar les condicions del concurs i veure amb quins recursos compta.

L'estrena de la seu, a la tardor

El CANAL és un centre de creació de noves produccions amb un especial accent en la internacionalització de les propostes. En el període 2007-2012 ha produït i coproduït fins a 54 espectacles, dels quals 31 d'autoria catalana, els quals han tingut un total de 326.416 espectadors. Tota aquesta tasca s'ha fet sense una seu física del centre d'arts escèniques i s'ha utilitzat, de manera provisional, tant instal·lacions del Teatre de Salt com de la factoria cultural de la Coma Cros.

Després de mesos d'obres, l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha explicat que l'edifici d'EL CANAL -situat a tocar de la Coma Cros- obrirà les portes coincidint amb la festa major del municipi (a finals de juliol) i que estarà en ple funcionament a la tardor, quan també es celebra el festival Temporada Alta entre Girona i Salt.

Sunyer ha remarcat que l'edifici va ser pensat fa una dècada -quan la situació econòmica era més favorable- i que estava previst un equip de tres persones per fer-lo funcionar. Ara, amb el context de crisi, Sunyer ha reconegut que les institucions tindran el repte "d'inventar" noves fórmules de gestió per a l'equipament. A més, ha destacat que ha de ser un "laboratori de creació" -es faran algunes exhibicions, però puntuals- i que el seu paper ha de servir per fomentar la creació de nous públics. "L'obsessió dels pròxims anys ha de ser la de doblar el nombre de públic", ha manifestat.

El centre d'arts escèniques s'ha construït amb diners procedents d'un projecte transfronterer europeu i s'ha equipat tècnicament amb diners del Ministeri de Cultura. Per tant, segons ha remarcat Sunyer, l'edifici no ha costat diners a les arques públiques catalanes.

Programació temporada 2012-2013

Els detalls sobre el futur del centre d'arts escèniques de Salt-Girona s'ha donat a conèixer durant la presentació de la nova temporada. Del centre de creació en sortiran onze espectacles i Sunyer ha destacat que sis d'aquests són d'autoria catalana. A més, nou dels onze ja tenen prevista una gira tant a diferents teatres catalans com també a la resta de l'Estat o a l'estranger. Dels projectes, cinc tenen participació d'artistes gironins. La programació s'ha fet amb un pressupost de 1,6 MEUR, 800.000 procedents de fons públics de diferents institucions.

Entre la programació destaquen els dos projectes d'Àlex Rigola, director resident del CANAL per segona temporada. El primer s'estrenarà per Temporada Alta i és la particular visió de Rigola del 'Macbeth' de Shakespeare i també presentarà l'espectacle 'Bingo', on deu actors-cantants recitaran teories econòmiques i canten a cor, acompanyats de piano, temes dels anys 50, 60 i 70 de la cançó espanyola.

La companyia Pere Hosta -amb la col·laboració del cineasta gironí Isaki Lacuesta- presentarà 'Pàjaru' (amb direcció de Manel Trías); Jordi Casanovas presenta 'Pàtria' -una història sobre un president que ha de portar Catalunya a ser independent-; Blai Mateu torna amb un espectacle que s'estrenarà a la Montpellier Danse a l'estiu i es podrà veure també al Temporada Alta sota el títol 'Mazút'; el circ contemporani arribarà de la mà de Zimmerman & De Perrot amb 'Hans Was Heiri'; també es veurà el nou espectacle de la companyia de dansa amb seu a Celrà Mal Pelo -amb el nom 'L'esperança de vida d'una llebre'- i Carles Alfaro farà la seva versió de 'l'Estranger' de Camus.

'Projectes per a un mal temps'

Enguany, El CANAL també presenta tres projectes nous que, segons Sunyer, estan pensats per atraure nous públics amb els mínims recursos possibles. Un d'aquests es tracta d'uns 'Concerts per a nadons', una tipologia que fa dos anys es va poder veure al Temporada Alta de la mà d'una companyia portuguesa i que, ara, músics gironins han importat.

Una altra de les novetats és el 'Projecte Ressona', ideat conjuntament amb l'Orquesta Athenea de Girona i que consisteix en dur per municipis de la demarcació un programa específic d'un autor. Al matí, els músics explicaran quina música feia a diferents centres educatius o casals socials o de jubilats per concloure la jornada amb un concert.

La tercera de les novetat és el 'Projecte Mgogoro'', de la companyia Mentidera Teatre, amb la voluntat d'apropar el teatre contemporani a tot tipus d'espectadors. L'espectacle s'articula a través de monòlegs i diàlegs breus amb la crisi com a tema comú. "Es tracta de crear nous públics a tots els racons del país i no només a les grans ciutats", ha valorat Sunyer.