El Pertús reviu les cues de compradors i la Gendarmerie es veu obligada a limitar l'accés

El batlle del municipi del Vallespir i l'alcaldessa de la Jonquera es reuneixen per analitzar la situació

  • Diverses persones tornant al seu cotxe després d'haver comprat als establiments del Pertús. ACN
    Diverses persones tornant al seu cotxe després d'haver comprat als establiments del Pertús
    Fotos: ACN
  • Diversos ciutadans amb nacionalitat francesa fent cua per poder accedir en un estanc de la zona del Pertús. ACN
    Diversos ciutadans amb nacionalitat francesa fent cua per poder accedir en un estanc de la zona del Pertús
    Fotos: ACN

Les autoritats franceses han limitat el trànsit a la població transfronterera del Pertús aquest dimarts al matí per evitar les aglomeracions que s'havien generat a primera hora i que ja es van viure al llarg de dilluns.

Des de primera hora del matí, centenars de persones feien cua als estancs i botigues situats al Pertús (Vallespir), ja que el preu d'alguns productes, com ara el tabac i l'alcohol, costen la meitat que a França.

Els tres cossos policials del PertúsPolicia Local de la Jonquera, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional- han fet complir les mesures de distanciament necessàries per garantir la seguretat. Per això, a la part de vorera de l'estat espanyol els clients havien d'estar distanciats. La situació era ben diferent en superar la línia discontínua que marca la frontera. A la part francesa, els ciutadans feien la cua sense cap tipus de distància.

Finalment, a mig matí, la prefectura de Ceret ha decidit aplicar mesures per evitar les aglomeracions. La Gendarmeria ha tallat l'accés de tots els vehicles a l'altura del Boló. Tal com ha explicat el subprefecte Jean Marc Bassaguet, a partir d'ara la policia francesa només deixa accedir els vehicles fins a l'aparcament de l'entrada del Pertús. Una vegada aquest queda ple –té una capacitat de 400 places-, la policia no permet que cap altre cotxe passi. Quan en marxin la meitat, la policia tornarà a deixar passar uns 200 vehicles més fins que l'aparcament torni a quedar ple.

D'aquesta manera, les autoritats franceses han regulat el volum de persones que poden arribar fins als comerços del Pertús. Una vegada a dins, la policia municipal del Pertús també ha desplegat un gran nombre d'efectius que obliguen a mantenir les distàncies de seguretat mentre la gent fa la cua. Per fer-ho, han deixat lliures totes les places d'aparcament dels estancs del cantó espanyol, i així, la gent pot esperar el seu torn a sobre de la calçada però sense interrompre la circulació.

Per altra banda, Bassaguet ha recordat que l'ús de mascaretes no és obligatori en territori francès, però sí que les autoritats sanitàries recomanen portar-ne. Malgrat tot, el subprefecte ha insistit que mentre la gent mantingui les distàncies de dos metres no hi ha risc de propagació del virus.