Neix el 'Milestone Project' a Girona per acollir música, 'street art', gastronomia i pensament

La iniciativa cultural es farà els dies 13 i 14 de juliol i vol ser un referent per a propostes artístiques d'avantguarda

Milestone Project neix amb la voluntat d'unir ciutat amb cultura contemporània. Segons el seu impulsor, Xavier Masó, no es tracta d'un festival de música més sinó que l'aposta és portar artistes d'avantguarda de diversos camps -música, pensament o art de carrer- i que el Milestone sigui "la porta d'entrada" de nous artistes.

En la primera edició, el festival ofereix tant música com gastronomia, art de carrer i pensament. Segons ha explicat Masó, el festival pretén atraure visitants de fora perquè té una clara vocació internacional. Una de les modalitats més innovadores és la de l'art de carrer. Segons ha detallat, s'han convidat artistes d'Itàlia, Regne Unit, Portugal, Estats Units i Alemanya que, durant deu dies, estaran creant el seu mural a alguna façana de la ciutat. Aquestes creacions seran de caràcter permanent. Masó ha explicat que aquestes instal·lacions es poden convertir en un pol d'atracció turístic i ha posat per exemple la petita població italiana de Grottaglie, on cada any entre 20 i 30 artistes hi deixen plasmades les creacions a les seves parets que van "transformant" el poble.

Música per a tots els gustos

D'altra banda, el Milestone Project també ha programat un cartell eclèctic de música. Els concerts es concentren en les nits del 13 de juliol (dijous) i el 14 (divendres). Masó ha explicat que és un "risc" programar entre setmana però ha explicat que no volien "trepitjar" altres esdeveniments que tenen lloc a les comarques gironines el mateix cap de setmana, com el festival Aphonica de Banyoles.

Els concerts es faran a les Ribes del Ter i seran l'única activitat de pagament. La nit de dijous arrenca a les set de la tarda amb el Rockabilly dels 60' del germans Kitty, Daisy & Lewis (Londres), seguit del soul d'Eli Paperboy Reed (EEUU), l'actuació del bisbalenc Mazoni i els gironins Radical Animal Beat i clouran la festa els discjòqueis Loo & and Placido.

La nit de divendres 14 arrencarà amb l'actuació del gironí Smoking Bambino, seguit d'un dels artistes més destacats del cartell, l'anglès Fink (que barreja folk, indie i blues), el projecte que uneix músics de diferents cultures sota el nom Playing for change, el soul motown de Ben l'Oncle Soul (França) i el fi de festa anirà a càrrec del hip hop elèctric de Dj 2D2.

Complementen l'oferta de l'esdeveniment nou restaurants de la ciutat que han elaborat menús especialment pensats per a l'ocasió i que, segons Masó, també incorporaran "alguna sorpresa". Aquests menús no són exclusius per a les persones que participin del Milestone sinó que són oberts a tothom. Els restaurants que hi participen són la Cocollona, Jardins de la Mercè, la Font, Occi, La Penyora, Sa clova, Vinil Didal i l'Est.

La quarta pota del festival és el pensament. Filòsofs i pedagogs convidaran els assistents
a participar i construir una visió del món contemporani, exposant inquietuds sobre el món de la cultura entesa com a art, música o cuina. Les conferències tindran lloc al Centre Cultura de la Mercè.

Complicitat entre el món públic i privat

El projecte compta aquest any amb un pressupost de 200.000 euros, dels quals 40.000 els aporta l'ajuntament i 25.000 la Diputació. Aquest divendres s'ha signat un conveni a tres anys entre els impulsors del projecte i les institucions. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat que és un projecte d'una "modernitat radical" i que fa que Girona "pugi molts esglaons de cop" en imaginació i capacitat d'atreure nous públics. "És una aposta que ens va agradar des del principi perquè és una iniciativa gironina però amb vocació internacional i amb molta ambició de cara al futur", ha afirmat.

L'alcalde ha recordat que van decidir suprimir el festival Músiques Religioses i del Món perquè consideraven que era un model obsolet que costava molts diners. "Creiem que és aquest és el camí, una aposta com aquesta que és innovadora, permet obrir la ciutat a nous públics i llenguatges creatius", ha remarcat l'alcalde.

Per la seva banda, el diputat Xavier Soy també ha destacat que han apostat pel Milestone per ser "novedós, imaginatiu, modern i popular".

Totes les accions d'art al carrer i conferències són gratuïtes, els menús aniran d'entre 15 a 35 euros i el festival treu a la venda dilluns els primer 500 abonaments per als deu concerts a un preu de sortida de 30 euros. Les entrades es poden comprar al web oficial.