Els guardes patrullaran 100 kms cada nit per evitar robatoris als camps de l'Armentera i Ventalló

Un pagès xifra en 30.000 euros les pèrdues registrades en els últims 7 anys tot i tenir càmeres de vigilància

L'època de la recollida de la fruita és el moment més vulnerable de cara a possibles robatoris no només per l'important volum de pomes o préssecs que es poden endur sinó perquè és quan hi ha una major presència de màquines de regar i motors al camp. Cansats de veure com els esforços de tot un any es perdien en una sola nit, els pagesos de l'Armentera i Ventalló van contractar l'any passat com a prova pilot un servei de vigilància privada nocturna amb una clara voluntat dissuasiva. I els resultats van ser molt positius, segons explica el coordinador d'Unió de Pagesos de l'Alt Empordà, Narcís Poch: "Hi va haver més sensació de seguretat, no hi va haver cap robatori ni van haver d'enxampar a ningú".

És per això, que aquest any s'ha decidit repetir la fórmula amb els mateixos guardes que, després de l'experiència, tenen un bon coneixement de les zones que cal vigilar. Amb un GPS, tenen indicats els punts per on han de dedicar una especial atenció i també coneixen els propietaris de cada finca. Aquesta informació és molt important a l'hora de fer els controls, ja que cada vegada que es topen amb algú que volta per la zona de nit, el que fan és identificar-lo per esbrinar si es tracta d'una persona sospitosa. La superfície que vigilaran fa unes 2.000 hectàrees.

El sistema més eficaç

Els pagesos reconeixen que des que compten amb aquesta vigilància se senten més segurs. Un propietari d'una finca de l'Armentera amb 40 hectàrees de pomers, Jordi Bosch, explica que en els últims set anys ha patit robatoris i desperfectes per un valor de 30.000 euros, tot i tenir instal·lades càmeres de vigilància. Els lladres se li emportaven nombroses bateries de cotxe per temporada (valorades en 100 euros cadascuna), dipòsits de gasoil i fins i tot en una ocasió es van endur un motor d'una màquina agrícola tallant els cables. Això sense comptar els particulars que robaven quilos i quilos de fruita amb bosses per després repartir-les entre els veïns. Ara, almenys, "s'ho pensen més a l'hora de robar", apunta el pagès, que està molt satisfet amb aquest servei de vigilància.

Coordinats amb Mossos

Els guardes van equipats amb un sistema de defensa -armilla, fusell, manilles i porra- i el protocol estableix que si veuen alguna cosa sospitosa han d'alertar als Mossos -que també reforcen la vigilància als camps- i a la Guàrdia Civil. Entre les principals tasques que es van dur a terme el 2011, hi va haver fer controls d'accés, la dentificació de persones i l'anotació de matrícules de vehicles sospitosos.

Una campanya més tardana

El dispositiu començarà un mes més tard que l'any passat, a partir de l'1 de juny, perquè la campanya de la fruita va més tardana per factors climatològics i perquè fins ara no han calgut sistemes de rec addicionals gràcies a les pluges que han anat caient de forma esglaonada. La previsió és que duri fins a finals de setembre.