Els 'indignats' d'Olot, contraris a què es desallotgi l'edifici ocupat per a desnonats

Tres persones que viuen a l'immoble des de fa unes mesos s'han presentat als jutjats per saber els detalls del possible desnonament

El grup d'Indignades d'Olot va decidir en assemblea que la millor opció era que alguns dels ocupants es presentessin als jutjats per recollir la documentació després de rebre un avís fa tres dies, amb la idea d'entar en "el joc de la llei". Consideren que aquesta és la millor fórmula, en comptes de quedar-ne al marge, per tenir coneixement del procés i poder presentar un recurs, en cas que sigui possible. Un dels membres Ramon Mateu explica que són conscients que això pot suposar haver de fer front a una sanció però recorda que aquestes persones no estan soles i que els donaran ple suport.

Ara, amb la documentació en mà, estudiaran totes les vies possibles però entenen que el procés acaba de començar i per tant descarten que hi hagi un desallotjament en pocs dies. De fet, Mossos els ha confirmat que no han rebut encara cap ordre judicial per fer efectiu el desnonament.

"No sabem què passarà a partir d'ara", explica Mateu, ja que el seu cas és l'únic que coneixen a la demarcació de Girona i ara caldrà veure com evoluciona. Avui han sabut que el procés s'ha obert després que la immobiliària, Servihàbitat del grup La 'Caixa', que n'és la propietària, presentés una denúncia el 13 de gener passat per 'desnonament per precari'.

Una 'alliberació' d'un pis en desús

Els indignats defensen que l'acció d'ocupar el 19 de novembre passat aquest edifici és una "alliberació" d'un espai que està en desús i que fa molta falta en uns moments en què hi ha persones que no tenen sostre. En aquest sentit, recorden que a la ciutat d'Olot hi ha almenys un miler de pisos desocupats que no estan dins el circuit de lloguer - segons un estudi municipal del 2010-. Demanen que les administracins busquin la manera de poder-los donar un ús així com més implicació de l'Ajuntament.


Aquest dijous han donat a conèixer alguns detalls del perfil dels cinc ocupants. Porten uns tres mesos vivint a l'edifici, que té tres plantes, i cadascú té la seva història personal però un mateix escenari, la crisi econòmica. Destaca, per exemple, el cas d'un jove de 28 anys, l'Albert, que va perdre la feina per una reducció de plantilla i que ja ha esgotat l'atur. Portava uns anys de lloguer, després d'haver-se independitzat, però ara es troba que no té on viure. O el cas d'en Juanjo, de 45 anys, que va acabar dormint uns quants mesos al cotxe després de ser desnonat del pis on vivia en no poder fer front a la hipoteca per haver-se quedat a l'atur. La resta d'ocupants tenen entre 25 i 36 anys.

Les obres per rehabilitar-lo

Des que van reobrir-lo el novembre passat, han hagut de dur-hi a terme algunes reformes per adequar-lo. Així per exemple, van posar una porta d'entrada nova, van arreglar goteres d'algun sostre i van enguixar i pintar de nou la façana de l'edifici. "No estan en unes condicions ideals però almenys tenen un sostre", afirma Mateu. A tall d'anècdota, un dels que hi ha entrat a viure va dir que "trobaria a faltar les estrelles durant la nit" en un to irònic, després de passar nits molt dures de fred a ple hivern a l'interior del seu cotxe.