Neix un pa de quilòmetre zero a les comarques gironines

Les primeres 600 tones de farina conreades a la demarcació arribaran a les fleques aquest estiu

El projecte 'És farina de Girona' arriba pocs mesos després que sortís a la venda l'anomenat Pa de la Tramuntana, una varietat que s'enforna amb farines procedents de blats antics que es conreaven als Aiguamolls de l'Empordà. Amb la voluntat d'oferir als clients productes genuïns, ara el Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines ha fet un pas més.

El nou projecte s'ha batejat amb el segell 'És farina de Girona' i consisteix, precisament, en això: elaborar un pa de quilòmetre zero fet exclusivament a les comarques gironines. El projecte engloba tots els actors que intervenen en el procés, des dels agricultors fins als flequers, passant per l'IRTA i les dues farineres que hi ha a la demarcació (a Banyoles i a la Bisbal d'Empordà).

La primera collita de blat que s'engloba dins aquesta iniciativa ja està a punt per ser segada. En total, són 210 hectàrees de camps de les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Pla de l'Estany. Permetran obtenir 800 tones de blat que, després, es convertiran en 600 de farina.

Les varietats que s'han plantat als camps han estat escollides exclusivament en funció de variables com la zona i la temperatura. En concret, són quatre tipus de blat: galera, galeón, nogal i anza.

'És farina de Girona' compta amb el suport de l'IRTA, que vetlla per garantir la qualitat del cereal. Per això, com explica el director de l'IRTA Mas Badia, Josep Maria Pagès, allò que es fa "és millorar les varietats amb proteïnes i els conreus segueixen el sistema de producció integrada". És a dir, que no s'hi aboquen adobs ni tractaments si no és estrictament necessari.

Fins ara, ja hi ha 22 agricultors que s'han acollit a aquest projecte. Un d'ells, Salvador Puig, de la zona d'Ullà (Baix Empordà), explica que la iniciativa té diferents avantatges. "Em permet conrear blat de manera sostenible, per al consum local i també saps que no tindràs problema a l'hora de vendre la teva producció", indica Puig.

El mes d'agost, la farina a les fleques

Les primeres barres d'aquest nou pa de quilòmetre zero començaran a sortir dels obradors de les fleques agremiades a partir del mes d'agost. El president del Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines, Robert Figueras, destaca que amb aquestes primeres 600 tones de farina es cobrirà un 10% de les fornades de pa que es fan anualment a la demarcació.

De moment, dels 140 agremiats, ja n'hi ha gairebé un centenar que s'han adherit al segell 'És farina de Girona'. "El que volem és oferir al consumidor productes diferenciats, en la mateixa línia del Pa de la Tramuntana, perquè aquesta és la nostra estratègia de futur per sobreviure en un sector i un mercat cada cop més ferotge", concreta Figueras.

Tot i que aquesta primera collita sigui modesta, la intenció del Gremi és anar desplaçant dels obradors aquella farina que s'importa, i que arriba de llocs com els Estats Units, l'Europa de l'Est o Rússia. "La nostra voluntat és que, en un futur, puguem multiplicar aquestes 600 tones de farina per tres o per quatre; de camps i pagesos engrescats, n'hi ha", concreta Robert Figueras.

El president destaca que, en el moment de menjar aquest nou pa 100% gironí, el consumidor "en notarà la qualitat". A més, no li repercutirà a la butxaca. I és que, tot i que el fet d'haver optat per fer un conreu integrat encareix el preu del cereal (perquè els camps no rendeixen tant), el gremi assumirà el plus que cal pagar als pagesos adherits a 'És farina de Girona' i no l'afegirà al preu de les barres.