Unes 2.000 persones es manifesten a Girona contra de les retallades a l'ensenyament públic

USTEC-STEs xifra el seguiment de la vaga a la demarcació en el 52%

Els manifestants han sortit de la plaça Independència de Girona i han passat per punts cèntrics de la ciutat com el carrer Santa Clara i el pont de Pedra per arribar finalment a la delegació de la Generalitat a Girona. Durant la marxa han cridat consignes com "els mestres lluitant també estem ensenyant", "menys escopetes i més senyoretes" o "els nostres alumnes no són gallines".

També s'han sentit crits demanant la dimissió de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i contra el ministre d'Educació, José Ignacio Wert. En un comunicat, els sindicats USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, FETE-UGT i CGT han criticat que les noves retallades comporten un "atac sense precedents a la qualitat de l'ensenyament públic, a l'educació rebuda pels estudiants i a les condicions de treball del professorat".

Denuncien que Rigau realitza "un brindis al sol" anunciant que recorrerà les retallades al Tribunal Constitucional, però alhora "les justifica i les aplica amb entusiasme". Concreten que la consellera d'Ensenyament substituirà algunes retallades ja aprovades per la Generalitat per les noves de Wert, "d'un abast més profund".

Entre altres queixes, els sindicats condemnen l'increment de la jornada lectiva del professorat; els augments de les ràtios per aula, o el no cobriment de les substitucions fins transcorreguts deu dies lectius des de l'inici de la baixa, per exemple.

Díez adverteix que les mesures anunciades per Wert condueixen a l'"aritmètica franquista" pel que fa al número d'alumnes per aula, i alerta també que les retallades derivaran en "dues generacions perdudes" d'estudiants. Per la seva banda, el secretari general d'Ensenyament de CCOO a Girona, Víctor Sànchez, ha demanat polítiques "que aturin el suïcidi de les retallades".

Les xifres de seguiment de la vaga a la demarcació de Girona són diferents segons provenen dels sindicats o del Departament d'Ensenyament. Així, si la Generalitat assegura que l'aturada ha tingut un 17,8% de seguiment a les comarques gironines, el sindicat USTEC-STECs eleva el percentatge fins al 52%.

Ocupació del rectorat

D'altra banda, una trentena d'estudiants han ocupat aquesta tarda l'edifici del rectorat de la Universitat de Girona amb la intenció de passar-hi la nit. Aquesta és una de les accions que els joves han impulsat durant la jornada de vaga a l'Ensenyament. Una trentena d'estudiants han portat sacs de dormir i màrfegues a una zona de despatxos del rectorat, on tenen la intenció de quedar-se a dormir. El rectorat permetrà als estudiants passar la nit a l'edifici -que té seguretat privada a la zona d'entrada del despatx de la rectora- ja que no ha donat cap ordre de desallotjament als Mossos d'Esquadra. Aquesta tarda els joves han celebrat una assemblea al pati del rectorat per decidir si emprenen més accions.

Galeria d'imatges de la manifestació.