JARC alerta que el 65% de les granges de truges poden desparèixer

Hi han 242 explotacions a la demarcació de Girona i només un 5% estan adaptades

'Ens temem que el Parlament, com sempre, ens donarà l'esquena' ha criticat el responsable del porcí de JARC a Girona, Salvi Marull. El sindicat agrari s'ha posat en contacte amb el Síndic de Greuges que, després d'analitzar aquest 'xoc entre les lleis europees i les municipals', demana al DAR que busqui un pacte per vetllar pel compliment de la normativa. 'La conselleria no ha dit res', ha lamentat Marull.

Segons el sindicat, a banda d'aquest assetjament rural que viuen des dels ajuntaments, la crisi econòmica també ha impactat amb força al sector porcí i ha fet que molts ramaders no tinguin capacitat d'inversió per adaptar les granges. JARC calcula que el cost de cada adaptació en aquest 65% d'explotacions que han d'ampliar un 25% és de 50.000 euros per cada 100 truges.

'Se'n renten les mans', critica el responsable del sector porcí que afirma que la inoperància del Govern està sentenciant les explotacions porcines del país. Segons el sindicat, si no les granges no compleixen la normativa poden perdre els ajuts en un termini de tres anys i, així, estarien condemnades a desaparèixer.

A més, Massachs ha explicat que a la demarcació hi ha 947 explotacions porcines i, d'aquestes, només el 7% respecten la distància d'un quilòmetre del nucli urbà. 'Els ajuntament s'aferren a això per denegar permisos d'ampliació', ha criticat Massachs que exposa que aquest incompliment és perquè les cases de les poblacions s'han apropat a les granges i no al revés. 'En definitiva, tornem a topar amb el nostre gran escull, els ajuntaments', ha conclòs Massachs. El sindicat espera una resposta del Govern tant a les disputes amb governs locals com a la petició d'ampliació del termini d'adaptació fins el 2015.
  • El portaveu de JARC, Jack Massachs, afirma que els ajuntaments són el principal escull i que el 65% de les explotacions estan en risc