Madrenas denuncia que molts ciutadans no respecten les franges i que els esforços fets ''no són suficients''

L'alcaldessa de Girona tem un "rebrot" i comparteix la decisió de quedar-se a la fase 0

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha criticat avui molt durament a tots aquells ciutadans que no compleixen les normes de confinament i aprofiten les franges de sortida regulades per estar al carrer constantment. També s'ha mostrat contrariada després de que ahir el Departament de Salut va anunciar que la Regió Sanitària de Girona no entraria dins la fase 1 de la desescalada el proper 11 de maig.

Madrenas ha analitzat les xifres facilitades per la conselleria on deixa la regió en mal lloc, marcant un índex EPG de 65; "per sobre només tenim Barcelona i ens trobem en la franja més elevada del risc moderat", ha dit per afegir que "el esforços fets fins ara no han estat suficients". A dia d'avui es registra una mitjana de 167 casos per cada 100.000 habitants amb índex de propagació baix, però no lo suficient com per tenir un EPG semblant al de les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona o l'Alt Pirineu-Aran que sí entraran a la fase 1.

La batllessa ha criticat durament els ciutadans que no respecten les franges horàries per fer esport o passejar; "ens enfrontem a un possible rebrot, avui camí de l'Ajuntament hem vist pel carrer que la gent no ho feia bé i no hi ha prou policia per seguir a tothom", ha dit per després enumerar diversos exemples com ara famílies que juguen als parcs infantils, d'altres que utilitzen equipaments esportius o ancians que surten a passejar al matí i al vespre per, a més a més, sortir a comprar al migdia. "La gent gran no és la que més incompleixen les normes però sí que els majors de 80 anys tenen un 15% de risc de morir per coronavirus", ha advertit Madrenas qui s'ha mostrat preocupada pels darrers deu dies i demana "recuperar l'esperit d'abans de la fase 0" i que la gent és quedi més a casa.

"Moltes persones sí compleixen les normes però n'hi ha moltes d'altres que no. Estudien les franges per veure de quina manera les poden aprofitar per sortir diverses vegades al dia", s'ha lamentat l'alcaldessa. S'ha sumat a les queixes la regidora d'Educació, Esports i Seguretat en el treball, Eva Palau, que ha volgut donar la seva opinió com a doctora respecte les accions del ciutadans els darrers dies.

Per Palau, de la mateixa manera que "podem anar endavant, també podem anar endarrere. Em trobo gent que diu que es fa tot molt llarg, però hi ha persones que es troben intubades des de fa 51 dies a la UCI", ha asseverat per rematar dient que "ens juguem moltes coses. Siguem responsables i aguantem".

Respecta i comparteix la decisió de Salut

Madrenas ha fet costat al Departament de Salut de la Generalitat en al decisió de deixar fora la Regió Sanitària de Girona de la fase 1 el proper dilluns. En aquest sentit ha defensat el "rigor" i "coneixement" a l'hora de prendre decisions, assegurant que el Govern "ha seguit criteris sanitaris d'experts i ha estructurat una sèrie de barems i indicadors objectius per establir quan es pot considerar aquesta fase 0 superada i que es reuneixin les condicions necessàries per passar a la fase 1".

L'alcaldessa diu no voler en cap cas un rebrot "intens" del contagi. Al seu entendre suposaria una situació "dramàtica en tots sentits" i és per això que amb les dades de què disposen creu "adequada" la proposta feta per a la Regió Sanitària de Girona.

Pel que fa a les declaracions d'aquest matí del president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, que ha demanat fer la desescalada per comarques o municipis, Madrenas ha dit "entendre" la "frustració" dels alcaldes de municipis "on potser no s'ha registrat ni un sol cas de contagi". Amb tot, també ha dit comprendre la dificultat de la Generalitat per haver d'establir zones al territori.

Per últim, l'alcaldessa de Girona ha dit que encara que no s'entri en fase 1, es mantindran les mesures que es van anunciar aquesta setmana. És a dir, a partir de dilluns la zona blava i verda s'haurà de pagar (també per afavorir el moviment de cotxes i alliberar espai als carrers que han de guanyar voreres) i s'incrementaran freqüències de bus urbà a les línies L1, L2 i L5, es recuperarà la L10 i la L11 s'allargarà fins al Parc Científic.