El submarí Tramuntana torna a Palamós pel festival marítim, 'Terra de Mar'

La nau serà visitable durant tot el cap de setmana

El cap de setmana del 26 i 27 de maig, el port de Palamós acollirà el festival marítim, 'Terra de Mar', que organitza l’Ajuntament de Palamós amb la col·laboració de la Diputació de Girona i de Ports de la Generalitat. Aquesta serà la sisena edició d’un festival que s’organitza cada dos anys al municipi i que ja s’ha consolidat, amb més de vint mil visitants en la darrera edició de 2010.
 
El fil temàtic d’enguany és el món submarí, amb l’objectiu de donar a conèixer aquest medi des de diferents disciplines, incidint en els vaixells submergibles.
 
Torna el Tramuntana

En aquest sentit i entre els diversos vaixells participants cal destacar la presència del submarí Tramuntana S-74 de l’Armada Espanyola. La visita d’aquest submarí es produeix gairebé 30 anys després de la darrera vegada que un vaixell d’aquestes característiques va arribar a un port gironí, concretament va ser també al port de Palamós l’any 1984 i a càrrec del submarí de l’Armada Espanyola Narcís Munturiol S-35.
 
Aquest vaixell amb base al port de Cartagena forma part de la flota de quatre submarins que actualment té l’Armada Espanyola. Amb una eslora de quasi 70 metres i una cota de profunditat d’uns 300 metres, el vaixell compta amb una dotació d’unes seixanta persones. El submarí Tramuntana serà visitable per al públic interessat dins el festival Palamós Terra de Mar durant tot el cap de setmana, donant a conèixer de prop com treballen les dotacions d’aquests submarins així com la tecnologia amb la qual compten.
 
Velers tradicionals

A banda del submarí el públic del 'Palamós Terra de Mar' també podrà visitar la resta de vaixells participants, entre els quals es destaquen tres dels velers tradicionals més grans de Catalunya, concretament el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona; i les goletes Far Barcelona del Consorci El Far; i la Ciutat Badalona del Marina Badalona.
 
Precisament aquestes tres embarcacions allargaran la seva estada al port palamosí durant la propera setmana amb l’objectiu d’obrir aquests vaixells als escolars dels centres de primària de Palamós que del 28 al 30 de maig hi realitzaran visites guiades.
 
A banda d’aquestes embarcacions també cal destacar la presència del remolcador Punta Mayor de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicat a tasques de rescat; o bé del vaixell Thetis (d’arqueologia subaquàtica de la Generalitat). També en l’apartat clàssic es comptarà amb la participació dels grans llaguts de la mediterrània: Sant Ramon i El Rafael, així con d’una amplia flota d’embarcacions de vela llatina.