L'estat de la platges a Catalunya, per primera vegada unificada al web d'Emergències

Fins ara cada ajuntament usava mitjans propis per fer arribar la informació als usuaris i no hi havia uniformitat de criteris

La Direcció General de Protecció Civil va iniciar el 2010 una tasca amb els municipis costaners de Catalunya per tal de conèixer com informaven els ciutadans sobre l'estat de les platges. Aquest estiu, aquest treball tindrà els primers fruits ja que els usuaris disposaran de tota la informació sobre l'estat del litoral actualitzada diàriament al web d'Emergències. El subdirector general, Sergio Delgado, ha explicat que fins ara aquest informació es trobava "fragmentada" ja que no hi havia cap eina comuna i cada ajuntament o empresa externa que feia el servei informava de l'estat de les platges amb uns criteris propis.

Aquest estiu, però, cada municipi designarà un responsable de les platges que cada dia informarà Protecció Civil sobre diversos aspectes com l'estat del mar i quina bandera oneja a la platja, si hi ha meduses o d'altra informació de servei com si es disposa de facilitats per al bany de persones amb minusvalidesa. Delgado ha explicat que la informació també podrà estar disponible a través de les xarxes socials i que es comunicarà en canals d'informació com el 3/24.

Per comunicar als diferents municipis la nova forma de coordinar i distribuir informació, Protecció Civil està organitzant unes trobades amb tècnics municipals. La primera es va fer a Barcelona i aquest dimarts s'ha fet una trobada informativa amb els municipis de la Costa Brava, que s'ha celebrat a Blanes. Posteriorment, s'han previst jornades de treball amb els municipis de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Més endavant, campanyes d'informació per a turistes

Segons ha explicat Delgado, a banda d'aquesta eina d'informació treballen en un altre projecte a més llarg termini. El subdirector general ha explicat que hi ha turistes que arriben a Catalunya i que no coneixen el codi de banderes perquè als seus països d'origen és diferent. "En alguns països el símbol per prohibir el bany són dues banderes vermelles o una de quadres", ha posat per exemple. Per això, a l'espera de disposar de diners per fer-ho, estan planificant una campanya informativa.

Delgado ha apuntat que es podrien posar uns panells informatius a les platges amb una "informació mínima" i en diversos idiomes sobre el codi de banderes i també, fins i tot, es plantegen editar tríptics per distribuir-los a hotels, càmpings o restaurants. Una altra mesura amb la qual treballen és incloure informació a publicacions turístiques als països d'origen per tal que els turistes coneguin les diferents banderes abans d'arribar a Catalunya. "Tothom ha de ser conscient que a la platja hi ha perills objectius i que amb informació i prevenció es poden evitar accidents", ha explicat.

La crisi pot afectar la seguretat a les platges

La situació límit que viuen alguns ajuntaments els ha portat a replantejar-se el servei de vigilància de les platges, que és de competència municipal. El cas més extrem és el municipi tarragoní de Creixell que ha anunciat que no té diners per posar socorristes ni a la platja ni a la piscina.

Segons ha reconegut el subdirector general, la situació de crisi farà que la seguretat es pugui veure ressentida al litoral català perquè els ajuntaments disposen de menys diners per contractar aquests serveis. "En temps de crisi la seguretat i prevenció es pot veure afectada, ho intentem minimitzar però la realitat és que és difícil tant per als municipis com per la Generalitat que també pateix restriccions pressupostàries", ha manifestat.