Absolts dos dels nou acusats per l'explosió a la pirotècnia Brau de Vidredres

Els altres set acusats s'enfronten a cinc anys de presó per homicidi imprudent

Rafael Ríos i Mario Igual han quedat absolts perquè les acusacions particulars han retirat els càrrecs contra ells. Els lletrats sostenien que Rafael Ríos era encarregat de la pirotècnia Brau i, per tant, responsable de la formació dels treballadors i que Mario Igual és el representant d'una pirotècnia que subministrava material a l'empresa de Vidreres. Les acusacions consideren que al llarg del judici no han quedat provades cap de les dues tesis i per això han retirat els càrrecs.

Els altres set acusats s'enfronten a cinc anys de presó per homicidi imprudent per la mort de quatre treballadors en una explosió que va tenir lloc el 3 de juny del 1993. El fiscal continua sense presentar càrrecs perquè manté que no ha quedat provada la causa de la deflagració i no hi ha indicis de negligències. Els advocats de les acusacions particulars, en canvi, consideren que el que va provocar l'explosió va ser un cúmul d'actituds negligents que van des de l'emmagatzematge de productes clandestins a la manca de formació específica als treballadors.

'Un nyap', d'aquesta manera ha qualificat l'advocat de la família de dos germans que van morir en la deflagració la gestió que els propietaris de la pirotècnia tenien de les instal·lacions. Entre els acusats hi ha Rafael Brau i Maria Rosa Estrada, el matrimoni propietari de l'empresa. Les acusacions particulars han relatat durant els informes que no tenien l'activitat donada d'alta a Treball i, per tant, no hi van haver inspeccions, que no tenien assegurança, no tenien els treballadors contractats i emmagatzemaven en llocs prohibits material 'clandestí'.

'No rebien formació i ignoraven que estaven manipulant una bomba', ha afirmat el lletrat que desmenteix que el material que emmagatzemava Brau durant la campanya de Sant Joan fos catalogat. 'Manipulaven material que està totalment prohibit', ha continuat Ortigosa.

Les acusacions particulars també responsabilitzen dels fets un altre treballador que feia d'encarregat, Manuel Borraz, el guàrdia civil que tenia sota la seva custòdia la pirotècnia i havia de fer complir la normativa de seguretat, German Vidal, i dos representants legals de les empreses de pirotècnia proveïdores, Juan Vicente Jurado, Luis Casanovas i Joaquín Enrique Peñalver. Demanen que compleixin cinc anys de presó i que paguin indemnitzacions per gairebé 900.000 euros. En cas que la sentència els condemni, la pirotècnia Igual i l'asseguradora d'aquesta ja no hauran de pagar perquè també queden absoltes.

Gairebé 17 anys després

El cas de l'explosió a la pirotècnia Brau de Vidreres on van morir quatre treballadors i cinc més van resultar ferits ha arribat a judici gairebé 17 anys després del fets. Per aquest motiu, els advocats de les acusacions particulars s'han felicitat del fet que 'finalment hagi arribat a judici' quan el jutge fins i tot va arribar a arxivar la causa i el fiscal no ha presentat mai càrrecs. Després dels informes dels advocats, el judici quedarà vist per a sentència.