Olot farà un 'shopping' online amb productes de temporada de comerços

Es farà amb una plataforma única amb més de cinquanta establiments

L'Ajuntament d'Olot i l'Associació de Comerciants faran un 'shopping' online de 24 hores amb productes de temporada d'una cinquantena d'establiments i una única plataforma. Es tracta d'una iniciativa per reactivar les vendes del comerç de proximitat i donar suport a un sector que viu una situació "crítica" per la covid-19.
Es farà el 15 de maig, el primer divendres després que s'aixequi l'estat d'alarma. Els clients només hauran de fer un sol pagament per la seva cistella encara que comprin a diferents establiments i ho rebran a casa també en un sol paquet. Per als clients de la comarca, l'enviament serà gratuït i per als de fora costarà sis euros. També es posaran a la venda xecs regal amb un 20% de descompte.
 
La iniciativa té un triple objectiu, segons ha avançat el regidor de Promoció d'Olot, Estanis Vayreda, durant una presentació telemàtica. D'un banda, animar els comerços a tenir presència al món online, una "necessitat" que la covid-19 ho ha deixat molt palès i que permet arribar a nous hàbits de consum, i que a través de la plataforma molts negocis ho faran per primer cop. De l'altra, donar sortida als estocs de les botigues que han hagut d'abaixar les persianes per les restriccions de les activitats i, el tercer objectiu, conscienciar els consumidors de la importància de donar suport als establiments de proximitat.
 
Vayreda ha recordat que Olot ja va ser pioner ara fa més de 30 anys amb la primera botiga al carrer i ara, arran de la covid, impulsaran també una iniciativa que fins ara no s'ha provat a Catalunya malgrat avui Girona ha presentat un pla semblant. N'ha destacat el fet que el shopping.olot que es farà el 15 de maig permetrà posar més d'una cinquantena d'establiments (s'inclouen comerços de tot tipus i també productes frescos de placers) en un sol aparador i amb una única plataforma. D'aquesta manera, el client només haurà de fer un sol pagament i també rebrà a casa un sol paquet. Per als de la comarca, l'enviament serà gratuït (el cost l'assumeix l'associació de comerciants) mentre que per als de fora costarà 6 euros. Els terminis d'entrega seran entre 2 i 7 dies i es podran fer devolucions com qualsevol compra online.
 
Si bé no es presenta com a una plataforma de rebaixes ni ofertes, el que sí que s'ha demanat és que els establiments ofereixin els productes a uns preus atractius. Cada comerç penjarà entre 10 i 50 articles, tots de temporada, de manera que hi haurà més de 1.500 productes disponibles i de tot tipus. A més a més, també es podran comprar xecs de regal per gastar quan els establiments puguin reobrir portes i on s'inclourà un 20% de descompte directe. Així, per una compra de 100 euros es podrà canviar per valor de 120 euros.

Una situació "crítica"

El president de l'associació de comerciants, Jordi Rovira, ha subratllat que arran de la covid-19 la situació del sector és "crítica" perquè la pandèmia els ha deixat amb els estocs comprats sense podrer obrir els negocis. "Tenim mitja temporada perduda", ha afegit, tot subratllant que la iniciativa ha de servir per vendre el gènere que hi ha mentre la situació encara és de molta incertesa.
 
La campanya es fa precisament el divendres següent de l'aixecament de l'estat d'alarma perquè aquells negocis que han presentat un ERTO puguin tornar a vendre sense perdre els ajuts pel cessament temporal d'activitat.
 
La presentació ha comptat amb el suport de la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, que ha elogiat la idea del 'shopping' i ha fet èmfasi en la situació "preocupant" del sector. I ho ha il·lustrat amb xifres concretes de la ciutat on un 64% dels establiments han hagut de prendre mesures i un 77% han presentat un ERTO. També ha alertat que un 60% dels comerços només tenen un mes de tresoreria per aguantar el tancament i que per tant la viabilitat del negoci està en risc.
 
Davant aquesta situació, ha recordat que aquesta setmana sortirà una línia d'ajuts directes per al comerç que el Govern va aprovar el mes passat amb una partida de 9 MEUR. Va dirigida a empreses del sector, associacions i entitats municipalistes que impulsin accions de reactivació arran del covid-19.
 
Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Pep Berga, ha posat en valor el paper dinamitzador del comerç que concentra el 17% dels llocs de treball a la ciutat amb 4.160 treballadors i la necessitat que la ciutadania aposti per al comerç de proximitat.
 
La iniciativa compta amb el suport de Dinàmig i l'empresa Volcànic Internet.