Girona engega un pla de xoc per ajudar el comerç local

Ha creat una aplicació gratuïta per fomentar les compres online

Girona engega un pla de xoc per ajudar el comerç local, molt tocat pel coronavirus. D'entrada, el consistori ha creat una aplicació gratuïta per fomentar compres on-line.

Es dirà 'La Compra', estarà operativa en unes dues setmanes i permetrà que totes les botigues tinguin "un únic canal" des d'on oferir els seus productes, ha subratllat la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Glòria Plana. L'aplicació, a més, inclourà repartiments gratuïts a domicili i vals descompte per a la ciutadania.

D'altra banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas ha demanat "responsabilitat" a les famílies amb els passejos de menors, ha dit que el consistori ha posat dos inspectors a les línies de bus urbà i que es "redoblaran esforços" amb la desinfecció de carrers.

L'alcaldessa de Girona ha subratllat aquestes mesures per ajudar el comerç local formen part d'un primer paquet d'ajudes que es porta a terme de manera "immediata" amb els recursos ordinaris de què disposa l'Ajuntament. "No són el gruix de mesures per a la reactivació econòmica", ha volgut deixar clar.

El pla de xoc vol ajudar el comerç gironí a encarar la reactivació econòmica, després del cop que ha suposat la covid-19. Hi ha moltes botigues que porten ja sis setmanes amb les persianes abaixades; i de fet, encara no se sap quan podran reobrir. Glòria Plana ha recordat que comerç és, de fet, el "gran motor" econòmic de la ciutat, i que forma part del "teixit essencial" de Girona.

El pla gira al voltant de quatre grans eixos: digitalització, línies de subvencions, promoció i, per acabar, suspensió o bonificació de taxes i tributs. La nova aplicació mòbil s'emmarca, precisament, en el primer dels objectius. "Cal ajudar les botigues a adaptar-se al nou entorn, a encarar el gran repte de la digitalització i l'e-comerç", ha destacat la tinenta d'alcaldia.

L'app es dirà 'La Compra' i l'Ajuntament preveu que estigui operativa d'aquí a dues setmanes. Serà totalment gratuïta, tant per a les botigues com per a la ciutadania, i permetrà gestionar comandes i pagaments (que si es vol, es podran fer ja a través de la plataforma o bé quan el producte s'entregui domicili). A més, inclourà entregues gratuïtes (el lliurament el farà l'empresa d'inserció Ecosol) i un programa de vals descompte.

Plana ha subratllat que l'app permetrà que el comerç local tingui "un únic canal" des d'on oferir els seus productes. "La posarem en marxa de manera immediata, per ajudar els comerços a tenir liquiditat i donar-los una injecció arran de les conseqüències que la covid-19 ha suposat per al sector", ha dit la tinenta d'alcaldia.

Subvencions i taxes

A banda de l'aplicació, el pla de xoc per impulsar la reactivació econòmica també inclou línies de subvencions. De moment s'hi destinaran 50.000 euros –els que ja hi havia pressupostats- però Plana ha volgut deixar clar que n'hi haurà més, perquè allò que s'ha fet ara és una actuació "immediata".

Per últim, el pla també inclou campanyes de dinamització i promoció del comerç local i de proximitat. I suspensions, bonificacions o exempcions de determinades taxes (com les del mercat de marxants, les dels paradistes del Mercat del Lleó o les de fires i mercats al carrer).

"Responsabilitat" dels pares

Després que ahir es permetés que els menors de fins a 14 anys puguin sortir a passejar, l'alcaldessa de Girona ha fet una crida a la "responsabilitat" de les famílies. I de fet, ha explicat que a la ciutat hi ha fins a 20.000 infants i adolescents que, a partir d'ara, poden sortir una hora al carrer. "Si hi sumem els adults que els acompanyen, això pot representar fins a un 40% del padró de la ciutat; per tant, les sortides s'han de fer de manera ordenada", ha dit l'alcaldessa de Girona.

Madrenas ha admès que per part de la Policia Municipal és "absolutament impossible" controlar-ho tot, i que allò que es fa és sobretot alertar. Però també ha deixat clar que els agents van haver d'actuar davant de "casos greus" (en què no es van respectar distàncies, hi havia grups al carrer o s'estaven fent servir instal·lacions esportives o parcs infantils).

En total, ahir, es van interposar 22 denúncies a Girona ciutat (tant per aquests motius com per d'altres, com ara saltar-se el confinament). D'ençà que es va decretar l'estat d'alarma per la covid-19, la policia ja n'ha posat 2.797.

Madrenas ha demanat als gironins "no caure en l'error" i pensar que amb el desconfinament parcial s'ha minimitzat el risc de contagi. "No ens podem permetre nous rebrots, cal fer cas de les recomanacions i ser responsables", ha insistit.

Davant del nou escenari que es planteja, però, l'alcaldessa ha dit que el consistori ha intensificat les mesures per prevenir contagis per la covid-19. En aquest sentit, s'han incorporat dos inspectors a les línies de bus urbà (que controlen els aforaments i distàncies) i s'ha intensificat la desinfecció de carrers amb una solució d'aigua i lleixiu. Sobretot, aquells més concorreguts.

Reorganitzar la policia

D'altra banda, l'alcaldessa també ha explicat com s'ha reorganitzat la Policia Municipal després que els testos ràpids detectessin 25 positius per coronavirus al cos. Madrenas ha explicat que ja s'estava preparat per afrontar-ho, perquè s'havien estudiat diferents escenaris, i que la ciutadania "no ha de notar res". Allò que s'ha fet és reduir els agents que estan a l'atenció al públic a la comissaria de Bacià i traspassar els detinguts immediatament als Mossos d'Esquadra.

Per últim, i tot i que no s'ha rebut cap petició però sí que es vol "estar preparat", Madrenas ha dit que l'Ajuntament cedirà un espai a la comunitat musulmana perquè pugui fer-hi enterraments arran de la crisi de la covid-19. I que el telèfon d'informació ciutadana que el consistori va habilitar pel coronavirus j ha rebut 9.098 trucades (entre d'altres, referides a temes d'assistència social, ajudes, peticions de voluntariat o targetes moneder).