Els musics de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà reclamen la dimissió del seu director

Inspecció de Treball va obrir el febrer un expedient abans d'un concert perquè quatre dels músics no tenien contracte laboral

Els treballadors han convocat aquest dijous els mitjans per exposar-los la situació i llegir un manifest on, entre altres coses, es demana la dimissió immediata del director artístic i encarregat de la gestió de la fundació, Carles Coll, així com la supressió del Patronat. Es queixen que porten dies intentant reunir-se sense aconseguir-ho amb alguns dels seus membres per parlar del que consideren "irregularitats" i "falta de transparència".

Un dels temes que més els preocupa a dia d'avui és la situació irregular en què es troben alguns dels músics que actuen amb l'orquestra. Segons denuncien, gairebé la meitat de la plantilla està treballant sense contracte laboral i la resta està sotmès a les condicions de l'ERO. Per il·lustrar-ho, han exposat dues situacions viscudes recentement que consideren del tot "inadmissible". El primer cas va tenir lloc diumenge passat, moments abans d'actuar a Palafrugell on tenien un concert. Inspecció de Treball va dur a terme un control rutinari i va obrir un expedient perquè quatre dels músics no tenien contracte laboral.

El segon cas que han denunciat va passar l'1 de maig passat, quan els músics viatjaven cap a Luxemburg de gira en dues furgonetes. A la frontera d'Espanya amb França, la policia va detenir dos dels seus membres en comprovar que es trobaven en situació irregular. Un va ser posat en llibertat al cap d'unes hores però l'altra no va tenir tanta sort i va restar retingut durant set dies. "I mentre això passava, el director celebrava l'obtenció de la Medalla d'Or al mèrit europeu", segons expliquen en el comunicat on també demanen que la condecoració sigui retornada.

Salaris "desproporcionats"

Des del mes de gener, els deu músics que estan en plantilla van acordar amb la direcció un ERO segons el qual la jornada laboral s'ha reduït un 70%, passant de 40 hores setmanals a cotitzar-ne només 12. La representant sindical per UGT de l'orquestra, Fina Bonet, recorda que els motius que van portar a prendre aquesta mesura van ser econòmics, perquè es va considerar que els salaris eren la despesa més important. Des de llavors, denuncien que el director artístic i dos fills que també estan en plantilla continuen cobrant salaris "desproporcionats" i assenyalen que els seus sous, superen el total de les nòmines dels músics. Així mateix, expliquen que des de fa dos anys que no cobren de forma puntual, amb endarreriments de fins a tres mesos.

Crítiques a la gestió

Els músics consideren que Coll no ha sabut gestionar la delicada situació econòmica, prenent decisions que han portat la formació fins a una situació econòmica "deplorable". A nivell musical, l'acusen d'haver "desgastat" la imatge de la formació, amb "programacions desencertades, pròpies d'altres àmbits musicals" i amb intervencions "de caire polític" durant els concerts, uns fets que expliquen per què l'orquestra ha deixat d'estar present en els circuits habituals del país.

El pressupost total de l'orquestra és de 900.000 euros anuals. El 70% dels diners s'obtenen amb el taquillatge i el 30% restant, amb les aportacions públiques i els patrocinis. La formació està gestionada per una formació integrada pels consells comarcals de l'Alt i Baix Empordà i l'Ajuntament de Figueres. L'endarreriment en el pagament de subvencions, segons es va explicar al seu moment, va forçar a presentar l'expedient de regulació.

Els músics es queixen que la direcció ha baixat els preus de les actuacions i, a canvi, s'ha mantingut el nombre d'actuacions -uns 160 concerts a l'any-, una xifra que consideren massa elevada i que els treu temps per poder assajar.

Actuacions gratuïtes per protestar

Entre les mesures que tenen previst dur a terme com a protesta, hi ha tres concerts gratuïts a Girona, Barcelona i Figueres. Les dates encara estan pendents de concretar-se. També amenacen "anar més enllà", si no aconsegueixen una resposta a les seves reivindicacions per part dels membres del Patronat.