Un jutge podria investigar si els Mossos van abusar de la violència en el desnonament de Salt

La PAH entra un escrit a cada jutjat gironí perquè han detectat que deneguen l'advocat d'ofici en els processos d'execució hipotecària

Els cinc ferits en el desnonament de Salt han presentat, alhora, una denúncia cadascú perquè consideren que l'actuació policial va ser desproporcionada. Aquest dijous al matí han formalitzat la denúncia al jutjat en funcions de guàrdia. Segons ha explicat Narcís Badosa, el jutge farà arribar el cas al jutjat que estava de guàrdia el dia dels fets, el 23 d'abril, i obrirà una investigació per esclarir el cas. Si considera que hi ha indicis de delicte, llavors podria imputar algun dels agents que van intervenir en l'actuació policial.

Tot i que encara és aviat per saber com acabarà el cas, Badosa ja ha avançat que si el jutge considera que es podria haver comès un delicte, no només podria imputar els agents que van executar ordres, sinó també a qui les va donar i fins i tot a algun responsable polític. "Ara per ara, però, el que és important és que es comenci a investigar el cas, encara és molt aviat per saber com acabarà", ha afirmat Badosa.

A banda dels cinc denunciats, una cinquantena de persones s'han concentrat davant dels Jutjats de Girona com a mostra de suport i també de rebuig de la intervenció policial. La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ha assegurat que hi ha altres persones que també van rebre cops però que no van anar al metge perquè van considerar que no eren de gravetat. Com que no hi ha informe mèdic que corrobori les ferides, han decidit no presentar denúncia perquè no podrien demostrar les agressions.

Afuera ha criticat durament que el conseller d'Interior, Felip Puig, "negués les agressions" al Parlament. "Tenim cinc informes mèdics que ho demostren", ha afirmat la portaveu de la PAH que ha demanat, de nou, la dimissió de Puig. "Des de la PAH pensem que això no s'ha de tornar a repetir perquè quan la ciutadania defensi coses legítimes, no hi hagi intervenció policial violenta", ha afirmat Marta Afuera.

A banda de presentar la denúncia, la PAH també ha entrat un escrit a cada jutjat dels Jutjats de Girona perquè han detectat que quan obren un procés d'execució hipotecària deneguen accedir a un advocat del torn d'ofici. Segons Afuera, el dret a la justícia gratuïta és universal per a qualsevol persona contra qui s'obri un procés. "Que es denegui el dret a sol·licitar un advocat d'ofici és antidemocràtic, il·legal i indigne", ha afirmat Afuera.