Joves d’altes capacitats i arquitectes creen un espai al 'Girona, Temps de Flors'

La instal·lació “Des... emboliquem la troca...”, situada a la zona dels pins del passeig Arqueològic, és el resultat d’un taller de quatre mesos

  • Treballant en el disseny de l'espai que s'exposarà al 'Girona, Temps de Flors' © AG
    Treballant en el disseny de l'espai que s'exposarà al 'Girona, Temps de Flors' © AG
  • Un moment del taller organtizat per l'entitat FANJAC © AG
    Un moment del taller organtizat per l'entitat FANJAC © AG
El taller ha comptat amb la participació de nens i joves d’altes capacitats d’entre 10 i 14 anys, procedents de diverses escoles de Girona. El taller pretenia fomentar la creativitat en l’àmbit artístic i, al mateix temps, es proposava que nens i joves desenvolupessin un projecte des del principi fins al final. S’han treballat la generació d’idees, el disseny en l’espai, l’expressió gràfica de formes i dimensions, la cerca de materials i, també, el treball cooperatiu, la capacitat de gestió ‒mitjançant l’elaboració d’una memòria escrita i un pressupost, la cerca d’ajuda i subvencions‒ la comunicació de la idea i la realització del muntatge, entre d'altres. En definitiva, com tirar endavant un projecte en totes les seves fases. El resultat visible és aquesta instal·lació a l’exposició, feta amb fils de llana de colors i flors.

'Girona, Temps de Flors' és un dels esdeveniments socioculturals més multitudinaris de la ciutat i per això l’experiència també és una bona ocasió per fer difusió del fenomen de les altes capacitats (AC), sovint oblidat dins les aules. Segons expliquen fonts de FANJAC, la situació actual és que els centres educatius es troben mancats de recursos humans i materials per atendre com cal els alumnes amb AC, i les famílies i el professorat tampoc no saben gaire bé com canalitzar aquestes aptituds, la qual cosa sovint és motiu de preocupació i angoixa. En la majoria dels casos, si els alumnes amb AC no s'identifiquen a temps i no se'ls dóna l'atenció adequada, el seu progrés intel·lectual i personal queda frenat i pot acabar en fracàs escolar i social. La Fanjac vol conscienciar la societat d’aquesta situació i donar suport a les famílies.

"Sembla que les futures generacions s'encararan a un mercat de treball incert, canviant, global, que demana altes dosis de creativitat, de lideratge, de comunicació", preveuen des de l'entitat. En aquest entorn complex, la mainada i el jovent amb AC "constitueixen un talent que necessitem detectar i potenciar, de manera que totes les persones puguin desenvolupar, en el futur, les seves competències amb el màxim rendiment laboral i satisfacció personal, enriquint i millorant la societat". FANJAC considera que el treball per projectes és probablement una bona opció perquè tots els alumnes treballin diverses àrees de forma integrada i perquè cadascú tingui la possibilitat de desenvolupar les seves aptituds i descobrir les seves vocacions.