Les estacions d'esquí catalanes perden més de 180.000 esquiadors aquesta temporada

La xifra de forfets venuts supera els 1,1 milió tot i caure un 13%

L'estació que ha liderat el volum de venda de forfets ha estat l'aranesa Baqueira Beret amb un total de 765.191 forfaits venuts. Tot i ser l'estació que ha disposat durant tota la temporada de molt bona qualitat i quantitat de neu ha tancat la temporada amb un descens de l'1'43% pel que fa a número d'esquiadors.

Tot i el lleu descens d'esquiadors l'estació aranesa valora satisfactòriament la temporada 2011-2012. La meteorologia adversa va retardar la data d'obertura fins el 20 de desembre, fent perdre un dels ponts més importants, el de la Constitució. Per Baqueira Beret aquest pont acostuma a registrar el 10% del total d'esquiadors de la temporada. Baqueira va donar per finalitzada la temporada el dia 9 d'abril.

Ski Pallars; Port Ainé i Espot

Les estacions de Ski Pallars (Port Ainé i Espot) han tancat la temporada amb 125.000 visitants. Aquesta xifra suposa una davallada d'un 17% respecte a la temporada passada que va registrar uns 150.000 visitants.

Ski Pallars va obrir el passat dia 8 de desembre i va tancar el dia 9 d'abril. Aquesta temporada ha estat marcada per la poca neu en el seu inici però les baixes temperatures van permetre a les dos estacions produir molta neu artificial i poder obrir les estacions amb el 60% de les pistes obertes.

L'estació de Tavascan, també al Pallars Sobirà, ha venut uns 15.000 forfets.

Boí Taüll

L'estació de Boí Taüll (Alta Ribagorça) ha finalitzat amb un 35% menys de forfets venuts respecte a la temporada anterior que en va vendre uns 155.000. Aquest any les vendes s'han situat en 110.000 forfets. Boí Taüll va ser la primera estació en obrir del Pirineu de Lleida, el dia 6 de desembre, i la primera en tancar, l'1 d'abril, tot i tenir neu suficient per mantenir el complex funcionant. Als pocs dies l'empresa va presentar un ERO de sis mesos que afecta a la totalitat de la plantilla (90 treballadors) i un concurs de creditors.

L'estació de Boí Taüll xifra el deute a curt i mitjà termini amb entitats bancàries i amb l'Institut Català de Finances (ICF) en 45 milions d'euros, una suma inferior a la valoració que l'empresa fa dels seus actius, que estima en prop de 63 milions d'euros.

Aquesta situació deixa a la Vall de Boí amb la incertesa si la temporada vinent obrirà les portes o no.

Port del Comte

L'estació d'esquí del Port del Comte ha tancat una temporada "fluixa", en què la falta de precipitacions durant tota la temporada i la crisi econòmica han fet minvar l'afluència d'esquiadors. L'estació del Solsonès ha rebut uns 60.000 esquiadors aproximadament. Una xifra que representa un 20% menys que l'any passat en la venda de forfets. La facturació del Port del Comte aquesta temporada ha estat de 740.000 euros.

Vall de Núria i Vallter 2000

Vallter 2000 ha tancat aquesta temporada amb una afluència de 59.782 esquiadors, un 2,4% menys que l'hivern anterior. Des del 3 de desembre i fins al 15 d'abril, l'estació ha rebut 83.649 visitants.

L'estació va ser la primera instal·lació catalana en obrir la temporada gràcies a les grans nevades que es van produir a finals de novembre i que van acumular prop de 80 centímetres. La modalitat de forfet més venut ha estat el d'un sol dia. Vallter 2000 ha rebut gairebé 24.000 visitants més que han preferit les activitats alternatives que ha ofert l'estació com els trineus o els tubs.

Vallter 2000 va tancar les portes el passat 15 d'abril. En total, l'estació ha obert 135 dies, dels quals 109 han estat "òptims" per a la pràctica de l'esquí, segons el director de l'estació, Enric Serra.

Les estacions d'esquí del Ripollès han tancat la temporada amb un descens generalitzat d'esquiadors. Pel què fa l'alta estació del Ripollès, la de Vall de Núria, el nombre de visitants s'ha reduït un 20% respecte l'any anterior. Segons les xifres de Vall de Núria, l'estació va tancar la temporada passada amb un total de 70.872 visitants i, un any més tard, la xifra ha caigut fins a les 56.000 persones.

L'any passat, les bones condicions climatològiques van permetre iniciar la temporada uns dies abans i es van vendre més de 40.000 forfets. Aquest hivern però l'estació ha detallat que s'han venut "menys" forfets que l'any passat, sense concretar les dades.
Tot i que l'exercici "no ha estat fàcil", a nivell d'ingressos, des de l'estació han explicat que el resultat ha estat "força equilibrat" perquè tot i que la venda de forfets hagi estat inferior a l'any passat, "la situació s'ha compensat gràcies a les polítiques de reducció de la despesa" que han aplicat.

L'esquí nòrdic

Les estacions d'esquí nòrdic catalanes prioritzaran la incorporació de sistemes de producció de neu artificial per garantir la viabilitat dels complexos de cara a la propera temporada. Aquesta intenció s'ha expressat després dels mals resultats de la campanya 2011-2012, que només han pogut salvar les estacions amb sistemes d'innivació produïda.

Tot Nòrdic , la mancomunitat d'estaciones d'esquí nòrdic de Catalunya, ha qualificat com "la pitjor" temporada que s'ha viscut des de principis dels anys setanta, quan va iniciar-se l'explotació de les instal·lacions d'esquí de fons catalanes.

El sector lamenta que la neu, amb gruixos de fins a un metre i mig, hagi arribat "quan ja es donava la campanya per acabada". Les dades negatives només se suavitzen en algunes estacions amb canons, que han pogut minimitzar les pèrdues per la falta de precipitacions realitzant activitats de neu per a infants i famílies.