Entra en servei el nou desguàs a la mota del Ter a Torroella de Montgrí afectada pel Gloria

L'ACA l'ha construït de nou i amb elements de contenció

El nou canal desguàs del rec del Molí, a la mota del Ter de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està construït de nou arran dels desperfectes que va ocasionar el  ha entrat en servei aquest dilluns al vespre. Segons informa l'ajuntament, l'obra no està del tot acabada però sí és ja operativa.
Entre d'altres coses, falta completar una de les esculleres laterals. Davant la previsió de pluges previstes per ahir a la nit, avui i demà, van resoldre començar a evacuar aigua del rec del Molí cap al riu Ter. Per evitar que la força de l'aigua afecti l'estructura inacabada, van fer treballs de contenció per garantir-ne la seguretat.
 
Tan bon punt acabi l'episodi de pluges, que han fet activar la fase d'alerta del Pla Inuncat, es reprendran els treballs, que també inclouran la reparació de la comporta del canal.
 
La nova infraestructura, subratlla l'ajuntament, no té res a veure amb el desguàs que hi havia abans de l'esvoranc que va ocasionar el temporal Gloria. L'actuació que s'hi ha fet permet augmentar fins a 2,5 vegades la capacitat d'evacuació del rec del Molí. Cal recordar que durant el temporal, la inundació d'una part important del sector sud del nucli urbà de Torroella de Montgrí va ser ocasionada per aquest rec que recull, a més, les aigües del rec Madral, que ve de la zona d'Ullà.
 
La reparació de l'esvoranc va ser la primera gran actuació que va engegar l'ACA en el marc del pla de mesures extraordinari que està executant per reparar els danys ocasionat pel temporal Gloria. Malgrat el context de crisi sanitària, aquests treballs, atesa la seva urgència, no s'han aturat.
 
En el cas de Torroella de Montgrí, l'esvoranc també va ocasionar el trencament de la canonada que porta l'aigua dels pous de Canet cap a la planta potabilitzadora i va deixar en una situació de molta fragilitat la canalització del gas. A més, per l'elevat risc de pluges fortes durant la primavera, era un punt realment fràgil per on podria tornar a trencar el riu Ter en cas d'increment del cabal, la qual cosa ocasionaria una nova inundació.
 
L'alcalde, Jordi Colomí, argumenta que la situació de pluges intenses d'aquests dies constata la urgència i l'encert d'haver mantingut els treballs, prioritzant la seguretat dels treballadors que hi participen. "Des de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí volem reiterar novament el nostre agraïment als treballadors, empreses implicades i a l'ACA pel seu esforç", conclou Colomí.