Vila ofereix a ERC un pacte per garantir la majoria a Figueres més enllà de les eleccions

Les negociacions començaran les properes setmanes i es podria arribar a un acord d'aquí un mes

Figueres ja ha oficialitzat el trencament del pacte de govern. Amb escassament mitja hora, el ple extraordinari d'avui ha servit per retirar les competències als regidors del PSC Pere Casellas, Núria Navarro, Ciro Llueca i Isabel Pineda. A partir d'ara, l'alcalde Santi Vila concentrarà les delegacions que tenien els regidors socialistes, en espera d'intentar assolir un pacte de govern amb ERC.

Santi Vila ha explicat que ja han començat les converses amb el portaveu dels republicans, Francesc Canet, per intentar arribar a l'acord. L'alcalde ha dit que, en l'escenari actual, 'i perquè puguem tirar endavant el projecte de ciutat a la velocitat de creuer que hem plantejat', un govern majoritari és 'la prioritat' que es marca per a Figueres

'I un govern majoritari i còmode, en aquests moments, només el pot assegurar ERC', ha declarat Santi Vila. L'alcalde ha dit que els dos grups ja s'han assegut a parlar per mirar en quins punts coincideixen, i en quins altres cal llimar diferències. Això sí, Vila ja ha avançat que la seva intenció és que el pacte –si arriba- es pugui estendre més enllà de les eleccions municipals.

'Si alguna cosa hem convingut, és que si fem l'esforç de tancar un acord de govern a un any i escaig de les eleccions, estaria bé que aquest pacte fos a mig termini', ha indicat l'alcalde. I hi ha afegit: 'Per tant, al marge de les conteses electorals, que són obstacles que tots hem de passar, que puguem tenir un denominador comú de com ens imaginem la ciutat a deu anys vista', ha indicat Vila.

L'alcalde ha indicat que, al seu parer, poder tenir el nou cartipàs municipal sobre la taula serà qüestió d'aproximadament un mes i mig. 'Allò prudent seria que, en un termini d'entre quatre o sis setmanes, descartéssim o confirméssim l'opció de formar un govern de coalició majoritària amb ERC', ha declarat Vila.

D'altra banda, l'alcalde gairebé ha descartat arribar a un acord amb el PP. 'Això és una possibilitat més complexa, per no dir gairebé remota', ha assegurat Santi Vila, en referència a què una entrada dels populars incomodaria ICV, el seu soci de govern..

Prudència per part d'ERC

Per la seva banda, el portaveu d'ERC Francesc Canet s'ha mostrat molt prudent a l'hora d'avançar res. 'Hem parlat de disponibilitats amb CiU, però no sé si això es poden anomenar converses o, simplement, contactes previs', ha indicat Canet. El portaveu republicà també ha dit que ara, el que toca és 'prudència' i deixar 'que l'estat d'excitació d'uns i altres' es refredi perquè la ciutat no hi surti perdent.

'Un partit polític, per responsabilitat, sempre ha d'estar disposat a entrar al govern de la ciutat, però també cal veure quin és el context', ha afegit Canet. El portaveu d'ERC a Figueres ha conclòs que, fins al moment, només pot parlar de converses 'informals', però que encara no s'han començat a concretar punts en ferm.

Pujulà manté Ecoserveis

El ple extraordinari d'aquest dilluns també ha deixat una altra fotografia: el pas del fins ara regidor del PSC, Pere Pujulà, al grup mixt com a regidor no adscrit. Després d'abandonar els socialistes, Pujolà continuarà mantenint les competències que tenia fins ara al capdavant de l'empresa Ecoserveis.

El portaveu del PSC, Pere Casellas, ha demanat a l'alcalde que no l'incorporés al govern perquè, a parer dels socialistes, la seva actitud 'és un cas clar de transfuguisme'. També ha instat Pujulà a retornar l'acta de regidor, que va aconseguir en les passades municipals anant a la llista del PSC.
L'alcalde ha respost a Casellas que Pujulà 'no forma part del govern de la ciutat i ni molt menys s'integra a cap altre grup municipal'. Segons ha dit Vila, 'es tracta d'un regidor no adscrit, a qui simplement l'alcalde no li ha retirat una delegació de competència explícita vinculada a Ecoserveis'. Santi Vila també ha informat que Pere Pujulà també estarà convidat a assistir a les Juntes de Govern Local, tot i no formar part del govern.

D'altra banda, el ple extraordinari d'avui també ha servit per nomenar els nous tinents d'alcalde després de la sortida dels socialistes. La primera tinença i la segona queden a mans de CiU, i les ostentaran Albert Ollé i José Luis Yécora. La tercera, queda a mans del regidor d'ICV Richard Elelman.

Sense trobades prèvies


Alguns mitjans de comunicació van publicar la setmana passada que Canet i Vila s'havien reunit dies abans del cessament de Ciro Llueca (PSC) al capdevant de la regidoria de Cultura per tractar un possible pacte de Futur. El republica apunta que, efectivament, ambdós es varen trobar però només 'per parlar sobre els pressupostos' d'aquest any i, en cap cas, per a materialitzar un pacte de futur.
 
  • Vila demana paciència i diu que per bastir un acord com el que es proposa cal un termini d'entre quatre i sis setmanes
  • El portaveu d'ERC, Francesc Canet, admet que han començat les converses i diu que si es donen els supòsits adients estan disposats a formar govern
  • L'alcalde de Figueres, Santi Vila, estén la mà a ERC i li proposa un pacte per garantir la majoria a la ciutat més enllà de les eleccions municipals