La patronal del Ripollès es queda sense 100 testos de covid-19 arran de la intervenció de l'Estat

La UIER preveu que un 90% de la indústria i un 75% de la construcció reprenguin l'activitat aquesta setmana

La Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UIER) s'ha quedat sense testos de coronavirus després que l'Estat ha ordenat aquest dimarts la intervenció dels laboratoris i centres mèdics privats de diagnòstic clínic.
Feia uns dies que havien tancat un acord amb dos laboratoris i preveien rebre'n un centenar aquest dimarts. "Volíem oferir-ne a empreses per evitar l'entrada de treballadors contagiats a la feina però ens hem quedat en espera i no hi ha perspectives que ens en puguin arribar", ha explicat el seu gerent, Josep Pascal. Entenen que la prioritat sigui el sector sanitari però denuncien "improvisació" de l'Estat per ordenar una represa d'activitat "molt necessària" però sense garantir els EPI als llocs de treball.
 
La patronal del Ripollès es mostra molt crítica amb la gestió que s'està fent de la pandèmia per part de l'Estat. "Tot el que s'està fent és improvisat", assenyala Pascal. Subratlla que "l'activitat a les empreses s'ha de reprendre quan abans millor perquè hi ha un problema econòmic important però no es pot posar en risc als treballadors i cal posar a empreses i empleats la màxima protecció necessària però no fer-ho al revés".

També denuncia que, amb la llei a la mà, les empreses són les responsables de la seguretat dels treballadors però l'Estat no està garantint les condicions de seguretat. En el cas del Ripollès, afirma que encara hi ha moltes empreses que no troben els EPI per als empleats.

És per això que des de l'inici del confinament la UIER va impulsar una campanya per fabricar equips de protecció amb l'ajuda de les empreses de la comarca. De moment ja han fabricat unes 900 pantalles protectores per a empreses i treballadors de la comarca i n'han enviat una xifra similar a altres indrets de Catalunya com les Terres de l'Ebre. I la producció continua en marxa. En paral·lel, també van apostar per aconseguir testos de covid19 per oferir-los als empresaris però la mesura s'ha quedat sense efecte amb la intervenció dels laboratoris privats per part de l'Estat.

Des de la patronal demanen a les empreses tenir-les "el màxim de netes i aïllades possibles", no només oferint guants i mascaretes als treballadors sinó també posant catifes per desinfectar els peus i altres mesures. "Per evitar responsabilitats futures, les empreses han de fer tot el possible per evitar contagis i evitar així possibles demandes de treballadors que puguin dir que s'han contaminat a la feina", afirma Pascal, que també fa una crida a la responsabilitat d'empresaris i treballadors. "Hem de ser conscients que el risc de contagi és molt alt", afegeix. Des de la patronal es comprometen a seguir treballant per trobar materials de protecció i recorden que a la comarca hi ha una plataforma online de compra de productes on s'ha creat un apartat específic de material de protecció.
 
En relació a la represa parcial de l'activitat, han detectat que la majoria d'empreses han començat aquest dimarts amb el mínim de treballadors per deixar tot el material de protecció i els espais ben condicionats per, a partir de demà, reprendre l'activitat en la mesura de les possibilitats. Així, calculen que el 90% de la indústria de la comarca tornarà a posar-se en funcionament aquesta setmana mentre que el sector de la construcció serà un 75% aproximadament segons les dades recollides a través de les empreses associades. D'altres sectors com el comerç de productes no essencials seguiran amb les vendes online i sectors essencials com gestories, transports i missatgeries seguiran amb un bon ritme d'activitat com fins ara. Segons les últimes dades de què disposen, al Ripollès s'han presentat 303 ERTO que han afectat 1.363 treballadors.