Expropiats, sense casa des de fa dos anys i amb la indemnització pendent de cobrar

Una família de Vilademuls viu a casa dels avis després de quedar-se sense llar i que l'Estat no els hagi pagat per les expropiacions de l'N-II

El serial particular que viu aquesta família de Vilademuls va començar la tardor del 2009. Va ser aleshores quan el pare, un pagès de 42 anys que prefereix no identificar-se, va rebre una notificació per part del Ministeri de Foment. Havia d'abandonar la casa on vivia amb la dona i els dos fills -una nena de 10 anys i un nen de 6- perquè estava afectada pel desdoblament de l'N-II entre Medinyà (Gironès) i Orriols (Alt Empordà).

La família havia comprat la finca l'any 2003 i feia sis anys que s'estaven a la casa. Per anar-hi a viure, van reformar l'habitatge de dalt a baix. "Entre d'altres, vam haver de fer tota la teulada i els forjats nous", recorda l'antic propietari.

A mitjans maig del 2010, el pagès va acabar d'empaquetar les seves pertinences i va abandonar la casa. Aleshores, ja feia mesos que l'obra de desdoblament havia començat, i a banda i banda de l'habitatge, els operaris ja removien els terrenys i començaven a aixecar les estructures d'aquest futur tram d'autovia.

A més de la casa, l'home també va perdre part dels camps que conreava, ja que els cultius -a tocar de l'N-II- també es van veure afectats per l'expropiació. El pagès explica que, quan va marxar, l'Estat li va donar una quantitat inicial de diners, i que no va ser ben bé fins mig any més tard que les dues parts es van posar d'acord per tancar un preu final per a l'expropiació.

Pagar la hipoteca al banc

Aquella quantitat inicial representava poc menys d'un 30% del valor que havia de percebre. "Part d'aquests diners, però, els vaig haver de donar al banc per cobrir la hipoteca de la casa, perquè aquests sí que no perdonen i volen cobrar", explica.

La resta dels diners que el Ministeri de Foment els havia de pagar, però, encara no han arribat. I per a més inri, l'estiu del 2010, l'Estat va decidir aturar l'obra de desdoblament entre Medinyà i Orriols dins l'onada de retallades que va afectar diverses infraestructures arreu del territori espanyol.

D'ençà d'aleshores, ja han passat dos anys i aquesta família de Vilademuls encara està pendent de cobrar el gruix de la indemnització. Com a resultat de tot plegat, el matrimoni i els dos fills s'han vist obligats a anar a viure a casa dels avis, perquè no tenen diners per comprar-se un altre habitatge.

"Una situació que havia de ser provisional s'ha tornat definitiva", lamenta el pagès. I hi afegeix: "Ens sentim totalment impotents; periòdicament contactem amb representants de l'Administració per recordar-los el nostre problema, però el pitjor de tot plegat és que no sabem quan cobrarem".

Totalment esventrada

Mentrestant, la casa on vivien -que encara està dempeus- ha quedat totalment esventrada, sense portes ni finestres, i ofereix una clara imatge d'abandonament. Bona part de les teules ja han saltat i les males herbes han crescut pertot arreu.

A més, a l'interior, diversos vàndals hi han fet de les seves. Allà on abans hi havia un bany, ara totes les rajoles estan plenes de grafittis, han arrencat tot el sòcol de les habitacions i fins i tot han foradat part del sostre per endur-se'n cables i l'aïllant.

"Això ja no és casa nostra perquè no ens pertany; però sap greu veure-la així", explica l'antic propietari, que hi passa pel costat gairebé cada dia. "L'única cosa que ens queda ara és explicar el nostre problema per veure si ens escolten i ens paguen el què se'ns deu", concreta el pagès.

Cobrar les indemnitzacions pendents

A més d'aquesta família de Vilademuls, al tram empantanegat de l'N-II entre Medinyà i Orriols hi ha una vintena de pagesos afectats, que han perdut els camps i que encara no han cobrat les expropiacions. "Tot plegat ofereix una imatge de deixadesa que és gairebé tercermundista", critica l'alcaldessa de Vilademuls, Dolors Rovirola.

Per això, tant l'alcaldessa com els afectats confien ara que l'Estat els pagui, després d'incloure una partida de 600 MEUR als pressupostos generals, exclusivament destinada a fer front a expropiacions pendents. A les comarques gironines, la quantitat que s'hi destinarà serà de 6,5 MEUR.

"La nostra esperança és que els propietaris d'aquest tram del nord de l'N-II puguin cobrar el deute pendent", indica Dolors Rovirola. L'alcaldessa de Vilademuls també reclama al Ministeri de Foment que actuï amb "celeritat" per abonar les quantitats que l'anterior executiu del PSOE va quedar a deure.

Rovirola també indica que, apart d'aquesta urgència, tampoc deixaran de reclamar a l'Estat que acabi el desdoblament de l'N-II. "Allò més immediat és que la gent pugui cobrar, però evidentment, també cal que es faci l'obra", ressalta l'alcaldessa de Vilademuls.

D'altra banda, Rovirola recorda que, des de l'ajuntament, es va fer un informe que recollia tots els greuges i afectacions al paisatge que va suposar l'aturada dels treballs, i on es reclamava a l'Estat que, mentre no reprengués l'obra, arrangés tot allò que havia deixat empantanegat.

"Van deixar-ho tot de qualsevol manera; entre d'altres, hi ha nombrosos forats que són un perill, perquè ara estan coberts per les herbes, i també es va descalçar una antiga torre carlina per fer unes cates, que en qualsevol moment pot ensorrar-se", critica Dolors Rovirola. "Fins ara, però, de totes aquestes coses que mínimament s'havien d'arranjar, no n'hem sabut mai res", conclou l'alcaldessa.