El Govern aposta per fer controls de temperatura corporal abans d'entrar a la feina

L'executiu proposa regular accessos del transport públic

El Govern ha aprovat un conjunt de propostes emmarcades en una estratègia d'actuació per a la fase 1 del desconfinament, que s'inicia aquesta setmana. Una d'aquestes recomanacions és fer controls de temperatura corporal a tots els treballadors que sigui possible abans d'entrar a la feina i aïllar a casa els qui tinguin una temperatura superior als 37,30 graus o bé tinguin símptomes respiratoris, a l'espera de fer-se un test. Una altra de les mesures que el Govern vol impulsar és la regulació dels accessos del transport públic per limitar l'ocupació màxima a un terç.
Aquests controls, que serien a l'exterior de les estacions en el cas del metro, FGC i Rodalies i en el cas dels autobusos per part de conductors, buscarien evitar aglomeracions.
El Govern ha aprovat aquesta estratègia de desconfinament en una reunió del Consell Executiu extraordinària celebrada aquesta tarda. Les mesures, que s'han fet públiques poc abans de la una de la matinada, estan estructurades en quatre àmbits: control sanitari, co-resposaniblitat de la ciutadania, pla de control d'aglomeracions i adaptació a necessitats socials i col·lectius més vulnerables.
 
En una entrevista al Telenotícies de TV3, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha recordat al president espanyol, Pedro Sánchez, que "encara és a temps de rectificar" i mantenir el confinament total. En vista que això no sigui així, Budó ha explicat que el Govern català ha hagut de "buscar i establir una estratègia" per poder "protegir" la ciutadania, "contenir la pandèmia" i "evitar un rebrot".
 
En relació als tests de detecció, el Govern ha acordat "prioritzar les persones a testejar" mentre no hi hagi possibilitat de fer tests massius.

Control d'aglomeracions a transport públic

A banda del control als accessos per garantir que no es supera el terç de l'ocupació, el Govern aposta per mantenir una distància d'1,5 metres a les andanes. A més, s'incrementarà les freqüències de pas a totes les franges horàries laborables i s'ampliaran a les hores punta. També es reforçarà la desinfecció d'instal·lacions i infraestructures

Àmbit laboral

En l'àmbit laboral i d'acord amb les recomanacions preses en el marc del Consell de Relacions Laborals, s'aposta per fer un controlar la temperatura corporal dels treballadors, amb la col·laboració dels serveis mèdics de prevenció de riscos laborals. Per al Govern, s'hauria de garantir que el treballador es prengués la temperatura dos cops al dia i avisés el sistema sanitari si aquesta augmenta. A més, adverteixen que no es pot anar a treballar amb febre.
 
Si algun treballador mostrés símptomes, se l'aïllaria a casa i en funció de la disponibilitat del test en sol·licitaria un de PCR per prescripció mèdica. Si donés positiu, mantindria un aïllament amb baixa laboral. El Govern també proposa que, en cas de ser possible, es faci un seguiment diari de dades.
 
El Govern aposta per adaptar i flexibilitzar els torns i horaris per facilitar un desplaçament esglaonat al llarg del dia per evitar aglomeracions i mantenir una distància obligatòria d'1,5 metres entre treballadors i clients, amb recomanació d'ampliar fins a 2 metres. Als centres de treball on per les característiques de l'activitat laboral no es garanteixi el distanciament caldrà dotar d'equips de protecció individual els treballadors.
 
A més, també demanen que es mantingui el teletreball sempre que sigui viable i expliquen que els treballadors de la Generalitat ho faran així excepte en serveis essencials que hagin de ser presencials. L'executiu recomana que els equips de treball siguin d'ús individual.

Adaptació a col·lectius vulnerables

El Govern ha decidit apostar perquè les botigues i establiments reservin franges horàries a primera hora de matí per a gent gran o bé persones amb dependents al càrrec, així com permetre'ls no fer tota la cua que hi hagi per reduir el temps a l'exterior. També s'intentarà potenciar que puguin fer la compra on-line.
 
En el cas dels menors, i tot i no tenir competències en l'àmbit, el Govern proposa que l'executiu espanyol estableixi un permís retribuït recuperable per cura de menor per flexibilitzar l'àmbit laboral. També apunten que es podria definir una proposta de sortida regulada limitada en temps i distància i a prop del domicili.

Equipament de protecció i co-responsabilitat

L'executiu detalla que els guants només són necessaris en activitats laborals concretes i no calen per a la resta de població. Sí que recomanen l'ús de mascaretes quirúrgiques, que recorden que estaran disponibles a les farmàcies amb targeta sanitària.
 
El pla estratègic recomana a la ciutadania mantenir una distància interpersonal entre 1,5 i 2 metres, així com garantir mesures higièniques com rentar-se les mans i evitar tocar-se ulls, nas i boca amb les mans. També demanen que es reforci les mesures amb punts de dispensació de solucions hidroalcohòliques o fullets informatius a espais d'ús social compartit.

Reunió del Consell Executiu extraordinària

El Consell Executiu s'ha reunit aquest diumenge de manera extraordinària per aprovar un paquet de mesures per "protegir els ciutadans" davant l'aixecament del confinament total. Està previst que a partir de dilluns –o de dimarts als territoris on el dilluns sigui festiu, com Catalunya- acabin les restriccions que han estat vigents durant dues setmanes, segons les que només podien anar a la feina els treballadors de serveis essencials i la resta gaudien d'un permís retribuït recuperable. La reunió del Consell Executiu que ha aprovat les mesures ha acabat poc abans de les deu del vespre.