Finalitza la suspensió del Tractat de Schengen un cop acomiadada la cimera del BCE

La policia espanyola ha denegat l'entrada a l'Estat de 56 persones i n'ha detingut a 31

Durant una setmana, des de dissabte passat a la mitjanit, s'han restablert els controls fronterers amb França, s'han reforçat els passos fronterers de la Jonquera, Portbou, Puigcerdà, Camprodon, Les i Canfranc i s'han incrementat els controls als aeroports del Prat i de Girona. El Tractat de Schengen estableix que la lliure circulació de persones pel continent es pot veure temporalment interrompuda en un cas d'"una sèrie amenaça a l'ordre públic o a la seguretat interior".

En set dies, segons les últimes dades facilitades pel ministeri, s'han detingut 31 persones que tenien causes pendents amb la justícia espanyola i s'ha denegat l'entrada a 56 persones més per incomplir els requisits que s'exigeixen per creuar la frontera administrativa o bé per ser considerats sospitoses de suposar un risc per l'odre públic, com el cas d'una parella de nacionalitat alemanya que pretenia accedir portant líquids inflamables i màscares d''Anonymous'. Fins a 374.939 persones han estat controlades a l'entrada de l'Estat per prop de 1.300 efectius policials als passos fronterers i a les fronteres aèries dels aeroports de Barcelona i Girona.

En el dispositiu hi han participat agents de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres especialitzats en la detecció de documents falsos, que han comptat amb mitjans tècnics específics per analitzar diferents tipus de documentació personal.

Les fronteres es van restablir a petició de Felip Puig. En una carta que va enviar al Secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, Puig aconsellava iniciar les revisions a partir del 23 d'abril, dia en què va començar el dispositiu de seguretat previst. En la missiva, el conseller considerava "necessari" que el Ministeri fes les "gestions oportunes" per aplicar l'article 23 del reglament 562/2006 del Parlament Europeu, que preveu el restabliment dels controls fronterers en aquests casos.