Els estudiants demanen al rectorat de la UdG que 'es planti' i no apliqui l'apujada de taxes

Uns 300 joves es manifesten pel centre de la ciutat, tallen el trànsit i criden consignes contra de les retallades

El seguiment de la vaga convocada pels estudiants contra l'apujada de taxes que vol imposar l'Estat ha tingut un seguiment desigual als diferents campus de la UdG. Segons dades del rectorat, als campus de Montilivi i Centre -on es fan la majoria de les titulacions- hi ha hagut "normalitat absoluta" i no s'han suspès classes. Ara bé, al Barri Vell -on s'imparteix Turisme, Lletres, Educació i Psicologia- l'aturada ha estat pràcticament total, amb un 90% de les classes suspeses.

Els estudiants s'han concentrat a les portes de les dues facultats del Barri Vell a primera hora però, a diferència de la passada vaga que afectava també professors i treballadors, no s'ha barrat el pas a ningú i s'ha pogut accedir lliurement a les aules. Dins les facultats, l'activitat era mínima, tot i que s'han fet algunes de les classes. La majoria dels estudiants que ha optat per anar a les classes ha acabant fent feina pel seu compte a la biblioteca. "Estem a finals de curs i alguns han vingut a entregar treballs", ha explicat des del Consell d'Estudiants Sergi Vàzquez.

Els estudiants s'han concentrat al migdia davant les portes del rectorat. La protesta ha aglutinat uns 300 joves que han accedit al rectorat on s'ha llegit el manifest. Ariadna Carbó, de la Plataforma UdG, ha remarcat que, segons el què ha decidit l'Estat, les taxes es poden apujar fins a un 66% el curs vinent i que això suposa pagar entre 600 o 900 euros més per a les primeres matrícules. "L'espectacular augment de les taxes universitàries suposarà l'exclusió de milers de persones de la universitat pública perquè no podran pagar la matrícula", ha afirmat Ariadna Carbó, de la Plataforma UdG, l'encarregada de llegir el manifest.

Irrupció al rectorat

Els estudiants, en bloc, han decidit entrar al rectorat per demanar explicacions en persona a la rectora sobre si la UdG pensa aplicar aquest augment. L'encarregada de rebre els estudiants -que han entrat a l'edifici amb crits de "Geli dimissió"- ha estat la vicerectora delegada d'estudiants, Rosa Maria Terradellas, que els ha explicat que justament la rectora, Anna Maria Geli, es trobava en una reunió a Múrcia amb la resta dels rectors de les universitats de tot l'Estat per tractar aquest tema.

El portaveu del SEPC a la UdG, Jordi Gasulla, ha interpel·lat Terradellas per demanar-li si pensen aplicar l'apujada. La vicerectora ha explicat que la universitat està "totalment en contra" de la mesura i que, per això, s'està negociant amb tots els rectors de les universitat estatals com fer-hi front. "No volem aplicar-ho perquè perjudica directament als estudiants", ha manifestat Terradellas, que ha afegit que "en absolut" l'augment de les matriculacions serà un benefici que repercuteixi en les arques de la universitat.

Els estudiants no s'han donat per satisfets amb aquesta resposta i han demanat a la vicerectora que el rectorat "es planti" i es declari "insumís" i no apliqui l'apujada i que, sinó, dimiteixi en bloc. Terradellas ha admès que no pot "garantir" que no hi haurà apujada però que faran tot el possible per evitar-ho. Alguns dels estudiants han retret al rectorat que no sigui més ferm i els han acusat de no fer-ho per "mantenir el sou".

Després d'aquesta trobada -que ha durat pràcticament un quart d'hora- els estudiants han sortit del rectorat i s'han adreçat fins a la seu de la subdelegació del govern estatal. Durant el trajecte, han interromput el trànsit a l'avinguda Jaume I, fet que ha obligat a la Policia Local a reaccionar per desviar els cotxes. Posteriorment, han anat fins a la seu del Govern tot cridant consignes tant en contra de la rectora -"Geli, traïdora, el poble no perdona"-, com de les retallades -"PP i Convergència, se'ns acaba la paciència"-.

La manifestació ha acabat al campus centre, a Emili Grahït, i ha transcorregut sense incidents.

Visita la galeria d'imatges de la manifestació