El PSC demana que Salut restitueixi el servei mèdic d'atenció continuada de la Vall de Camprodon

La diputada Marina Geli també ha reclamat que s'ampliï a 24 hores el transport sanitari a Ripoll i es millori l'activitat de l'hospital de Campdevànol

La diputada socialista Marina Geli ha demanat al Departament de Salut que restitueixi el servei d'atenció continuada a la Vall de Camprodon i que s'ampliï fins a 24 hores el servei dels efectius de transport sanitari a Ripoll i es millori l'activitat de l'hospital de Campdevànol. Aquesta reclama s'ha fet en el marc d'una visita de la diputada amb el també diputat i alcalde de Camprodon, Esteve Pujol, a la comarca del Ripollès amb l'objectiu de recollir quines són les prioritats de la comarca en el context de crisi econòmica.

Geli ha assenyalat que el Ripollès és una comarca "menystinguda" pel Govern de la Generalitat, "tot i que el delegat del Govern a les comarques gironines és el ripollès Eudald Casadesús". Pujol, en aquest sentit, ha assenyalat que si el delegat del Govern és del Ripollès, "com pot ser que siguem els més maltractats? O no té cap mena d'influència o no es preocupa", ha sentenciat.

Geli s'ha lamentat que els pressupostos de la Generalitat d'enguany atorguin als ciutadans en inversió 81 euros per habitant, en front dels 238 euros per persona que s'atorga al conjunt de les comarques gironines que, a més, és un nombre inferior a la mitjana catalana. Segons Geli, els efectes de la reducció pressupostària en salut, que és del 10%, "té clars efectes en l'equitat per a les persones que viuen al Ripollès i per als visitants".

Segons la diputada, l'aprimament del servei sanitari a la comarca s'ha manifestat, al mateix temps, sobre el transport i l'atenció continuada. Concretament destaca en la pèrdua d'activitat quirúrgica de l'hospital de Campdevànol i en un augment del 192% de les llistes d'espera que, de 79 persones el 2011 ha passat a 231 el 2012. Tot i que Geli hagi admès que la comarca té una demografia molt inferior a la resta, ha assenyalat que el percentatge és "molt superior" al 66% de la regió sanitària de Girona i el 46% del conjunt de Catalunya.

Les xifres s'han disparat en major mesura en les intervencions oftalmològiques en què s'ha passat dels vuit mesos en llista d'espera a l'any. En aquest sentit, el PSC ha reclamat garantir el reforç d'estiu en previsió de l'augment de població estacional i disminuir el temps d'espera per a la visita a especialistes, reforçant els acords entre els hospitals de Vic, Olot i Campdevànol.

Per Geli el servei de Salut al Ripollès se sustenta sobre la base de les polítiques socialistes dutes a terme entre el 2003 i el 2010. La diputada ha assenyalat que les inversions fetes pel departament que ella dirigia van suposar "un abans i un després". En total es van invertir 9 MEUR: 4'5 MEUR a l'hospital de Campdevànol; 1'4 MEUR per la construcció del CAP de Campdevànol; 1'6 MEUR pel nou CAP de Ripoll i 1'3 MEUR per al de Sant Joan de les Abadesses, tot i que aquest darrer encara no està acabat.

Infraestructures necessàries posposades

Segons la diputada, les retallades de CiU han afectat les necessitats urbanístiques "i el moll de l'os" de les infraestructures a la comarca i el Pla de Barris. En aquest apartat, el PSC ha reclamat la finalització i la continuïtat dels plans de barris de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i de Campdevànol i Ribes de Freser. Els dos darrers, però, estan aturats per falta de previsió pressupostària.

Els socialistes, a través del diputat Esteve Pujol, presentaran una moció al Govern per resoldre l'accés sud de la C-17 a Ripoll i que va quedar ajornat en els pressupostos. A més, demanarà que el Departament de Territori i Sostenibilitat encarregui el projecte constructiu de la variant de Sant Bartomeu, que ha d'enllaçar amb la C-17.

Geli ha conclòs que la falta d'inversió a la comarca "de ben segur ha iniciat un èxode de la gent jove", cosa que, segons la diputada, "el territori no es pot permetre". De fet, Marina Geli ha assenyalat que el seu grup parlamentari iniciarà els processos necessaris perquè se'n torni a parlar al Parlament.