L'acusat de matar la dona d'una pallissa va confessar quan estava als calabossos

Els agents asseguren que Najib Haouachi va fer "el paripè" quan els va trucar per alertar-los que havia trobat la víctima morta

"Per què l'he matada? Per què l'he matada?". Aquestes van ser, literalment, les paraules que van sortir de la boca de l'acusat mentre es trobava als calabossos de la comissaria de Roses. Era el dia 18 de juny del 2008, poc després de les dues de la tarda, i a poca distància d'ell hi havia dos agents dels mossos que li acabaven de portar un entrepà per dinar.

Tots dos policies han explicat al judici que el processat va dir aquestes paraules "espontàniament" i que, a més, ho va fer en castellà (quan ell és de procedència marroquina). Els agents també han declarat que el seu to de veu era "com un lament" i que Haouachi "sanglotava".

Els Mossos d'Esquadra han assegurat que no tenen "cap mena de dubte" de què va dir el processat. A més, aleshores Haouachi era l'únic detingut que es trobava a les garjoles de la comissaria de Roses. "Penso que ho va fer com un acte de penediment", ha explicat el mosso que aleshores es trobava de cap de torn als calabossos.

Aquest va ser l'únic cop que el processat va admetre haver comès el crim. I és que, durant tot el procés, Haouachi ha sostingut que havia estat una màfia qui havia apallissat la seva dona, i que ell se l'havia trobada morta a l'apartament d'Empuriabrava on vivien.

De totes maneres, però, durant la sessió de judici d'aquest matí, no han parat d'aparèixer testimonis que desinflen tot el què sosté Haouachi. D'entrada, tant la mare com la germana de la víctima han assegurat que el processat maltractava la dona i que, fins i tot, la tancava a l'apartament quan ell era fora. De fet, un mes abans de morir, la víctima va trucar molt espantada a la seva germana, demanant-li que l'anés a socórrer perquè no suportava més la situació.

A més de la família de la víctima -que era francesa- avui també han passat per l'Audiència de Girona diversos Mossos d'Esquadra que aquell 16 de juny a la tarda van anar fins a Empuriabrava, després que l'acusat truqués a la policia alertant que s'havia trobat el cadàver de la dona a l'interior de l'apartament.

Anormalment tranquil

Tots els agents han coincidit a explicar que Haouachi estava "anormalment tranquil" i que, fins i tot, en alguns moments van tenir la sensació que "feia el paripè" i fingia. "Em va sorprendre la seva tranquil·litat i, a més, tinc la certesa que fingia, perquè semblava canviar d'ànim quan el miràvem estranyats", ha explicat el caporal que va anar a custodiar l'escenari del crim.

De fet, només d'obrir la porta de l'apartament, els agents ja han explicat que havien sospitat de l'actitud de Haouachi. I és que l'acusat va anar directament cap al cadàver de la víctima -que estava mig tapat per una manta-, es va asseure al seu costat, li va sacsejar la cara i li va dir, també en castellà: "Desperta't, desperta't carinyo".

"Això va fer que ens penséssim que podria estar fingint, perquè no és una actitud normal en una persona que ha patit un shock en veure un familiar proper mort", ha concretat un dels agents que hi havia present. A més, mentre s'estaven recollint proves, el processat va sortir al defora i es va fumar una cigarreta amb calma.

Aquesta actitud i d'altres proves (la sang del cadàver estava seca i el nadó de la parella tenia un blau i la roba tacada de sang) va ser el que va portar els Mossos d'Esquadra a detenir Haouachi com a principal sospitós del crim.

L'acusat s'enfronta a una pena de 20 anys de presó per assassinat amb l'agreujant de parentiu i a pagar una indemnització global de 210.000 euros. El judici continuarà demà al matí a l'Audiència de Girona.