Girona vol una partida per al projecte del tren convencional en els pressupostos generals

L'alcalde té el compromís de tots grups de presentar esmenes excepte del PP que assegura que treballarà "intensament" per aconseguir els diners

L'alcalde de Girona ha reunit per segon cop els diputats i senadors gironins a Madrid i els portaveus municipals per parlar del projecte ferroviari. La reunió ha tingut un objectiu clar: l'ajuntament vol aconseguir una partida per al projecte del soterrament del tren convencional. Els pressupostos generals d'aquest any no inclouen ni un sol euro per a aquest projecte, sobre el qual plana el temor que no s'acabi fent. El projecte del tren convencional inclou tant el soterrament del tren com l'enderroc del viaducte que creua la ciutat i ha de permetre fer una reurbanització definitiva de la zona afectada per les obres tant del TAV com les del tren convencional.

Per això, l'alcalde ha demanat a tots els grups que presentin esmenes parcials per demanar a l'Estat que obri una partida per a la redacció del projecte constructiu del tren. Fins al moment, cap pressupost ha inclòs una partida per a aquest projecte i, segons ha dit Puigdemont, només tenen la certesa que s'ha redactat el projecte bàsic. "Estem en el mateix punt que fa unes setmanes, si existeix un projecte executiu nosaltres no el tenim a l'ajuntament", ha afirmat.

Puigdemont compta amb el suport explícit dels diputats del PSC, ERC i CiU per presentar les esmenes -hi ha temps fins divendres- i ha afegit que "per raons òbvies" la diputada del PP, Concepció Veray, no usarà aquesta via de pressió al govern estatal. En canvi, però, l'alcalde ha deixat clar que l'objectiu és comú per a tots els partits i que sap que la diputada popular està treballant "intensament" amb el govern per aconseguir que aquesta partida s'afegeixi.

L'alcalde ha reflexionat entorn a la importància que té per a la ciutat que el govern inclogui aquest partida. Segons Puigdemont, es tractaria de donar un missatge en favor del projecte del tren convencional i mostraria el compromís de l'Estat amb la ciutat. "Obrir ara aquesta partida vol dir que no estem sols demanant que la ciutat no quedi empantanegada un cop acabin les obres de l'alta velocitat", ha manifestat Puigdemont.

Puigdemont ha reconegut que el pressupost d'enguany és "curt" ja que es començarà a aplicar ben entrat l'any i que el pressupost "de caixa o faixa" serà el del 2013. No obstant això, l'alcalde té clar que és necessari que aquest any ja hi hagi partida per deixar la situació redreçada amb vistes a l'any que ve. Per això, l'alcalde no dóna tanta importància al fet de quants diners hagi d'incloure aquesta partida sinó a que existeixi.

De moment, l'alcalde no ha avançat què pensa fer l'ajuntament si el govern espanyol no inclou, finalment, aquesta partida. "És prematur encara fer aquesta lectura", ha afirmat.