Planten 6.500 alzines sureres en terrenys del parc natural del Cap de Creus afectats per incendis

S'han plantat 6.500 plançons d'alzina surera a l'entorn dels camins de Sant Jaume i dels Dòlmens a Vilajuïga

Aquest gener van finalitzar els treballs de restauració del mosaic de suredes i d'hàbitats oberts a l'entorn dels camins de Sant Jaume i dels Dòlmens, a Vilajuïga, en terrenys que actualment formen part del Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta d'uns espais que estaven abandonats i que havien patit diversos incendis.

El projecte es va posar en marxa amb la finalitat de restaurar els hàbitats malmesos i recuperar el patrimoni natural, cultural i paisatgístic de l'entorn de Vilajuïga. Dels 126.000 euros que ha costat el projecte, l'Obra Social 'La Caixa' n'hi ha aportat 110.000. Per la seva banda, la Diputació de Girona ha aportat la coordinació i la logística del projecte.

Durant l'execució dels treballs, voluntaris del poble, escolars i col·lectius de persones en risc d'exclusió social han plantat un total de 6.500 plançons d'alzina surera en àrees que van patir incendis forestals. Està previst que el manteniment del sotabosc es realitzi mitjançant la pastura de cabres al llarg d'aquest 2010. Aquesta mesura permetrà mantenir àrees obertes i afavorir així la presència d'espècies d'aus protegides, com ara l'àguila cuabarrada o l'àguila marcenca, que utilitzen aquests espais com a punts d'alimentació. Aquesta mesura també ajudarà a reduir el risc d'incendis.

En paral·lel a la plantada de suredes, el projecte també ha restaurat el patrimoni cultural i paisatgístic d'aquest espai. Així, s'han reconstruït murs de pedra seca i cabanes, i s'han millorat dos camins públics: el de Sant Jaume i el dels Dòlmens. En total, s'han recuperat 7,2 quilòmetres de camí, 360 metres de mur de pedra seca i dues cabanes de pastor.

La major part d'aquestes tasques les han portat a terme col·lectius de persones desafavorides. Un total de cinc treballadors de la fundació ALTEM de Figueres han estat els encarregats de realitzar les accions de desbrossada, plantació d'alzines sureres i recuperació de camins. A la vegada, dues persones del poble majors de 45 anys, que estaven en situació d'atur, han estat les encarregades de refer els murs de pedra seca i les cabanes de pastor.

Primer pas per al futur parc

El projecte ha representat el primer pas per desenvolupar el futur Parc Agrícola i de la Pedra Seca de Comes Tortes, un projecte municipal que vol recuperar les activitats tradicionals (com els cultius i les pastures) i els elements patrimonials relacionats amb l'entorn natural de Vilajuïga.