Sant Feliu de Guíxols tindrà el 2013 un museu sobre salut i l'evolució de la medicina catalana

S'ubicarà a la quarta planta del Monestir i acollirà la col·lecció sobre el metge rural que fins ara s'exposa a l'espai

Part del Monestir de Sant Feliu de Guíxols acull, des de fa sis anys, una mostra sobre com era la vida d'un metge rural durant la primera meitat del segle passat. L'exposició es va bastir, sobretot, a partir del llegat del doctor Martí Casals, que havia exercit als municipis de la Vall d'Aro des del 1934 fons al 1969.

Inicialment aquest fons estava format per uns 500 objectes. Més de la meitat eren instrumental mèdic, però també hi havia mobiliari de la consulta i mitjans de desplaçament, com ara una motocicleta de l'època. Amb els anys, l'espai del metge rural -situat a la segona planta del Monestir- ha anat incrementant-se amb més donacions i, actualment, l'integren unes 3.000 peces (dels àmbits de la medicina, la farmàcia i l'infermeria).

Ara, la mostra farà un pas de gegant i formarà part d'un nou museu al municipi, gràcies al conveni que avui han signat l'Ajuntament i el Museu d'Història de la Medicina a Catalunya. El nou equipament obrirà les portes l'any que ve i ocuparà tota la quarta planta del Monestir (en un espai expositiu de 796 metres quadrats).

L'exposició permanent, batejada amb el nom 'Curar-se en salut', centrarà el seu discurs en dos eixos. Per una banda, difondre la història de la medicina, centrant-se sobretot des del segle XIX al XXI. I per altra banda, mitjançant plafons i audiovisuals, s'informarà el visitant sobre els recursos per preveure, afrontar i combatre malalties i viure en salut.

La salut i la vida com a fil conductor

L'arquitecte Dani Freixas, responsable del projecte museogràfic, explica que el fil conductor del nou museu serà la salut i la vida. "La salut és aquell tresor que tenim, que ens arriba en néixer, i que hem d'anar gestionant amb el dia a dia", concreta Freixas.

El recorregut s'estructura en cinc àmbits. Un primer pròleg sobre el procès vital, un segon espai on es fa un recorregut històric per la història de la medicina, un tercer àmbit on es dóna protagonisme a la figura del metge i el pacient, un quart on s'expliquen els recursos per afrontar malalties i viure en salut, i un epíleg sobre els nous reptes que afronta la ciència i la medicina.

La directora del Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, Sílvia Alemany, explica que la selecció de les peces que s'exposaran serà acurada i que els dos museus que hi aportaran fons -el de Sant Feliu i el de la Medicina- conservaran la titularitat de les peces.

El projecte per bastir el nou museu 'Cura't en salut' costa 641.463 euros. L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols serà qui es faci càrrec de la inversió, mitjançant projectes de subvencions (com ara el PUOSC o els fons Feder).

Després de la signatura del conveni que ha de fer néixer el nou museu, el president de la Fundació Museu d'Història de la Medicina a Catalunya, Miquel Bruguera, ha explicat que el nou equipament tindrà una funció "curativa". Segons ha dit, "tot allò que es faci per prevenir malalties és benvingut".

Atraure més visitants

Sílvia Alemany concreta que l'objectiu és que el nou museu sigui un revulsiu per atraure més turisme i visitants a Sant Feliu de Guíxols, juntament amb la resta d'esdeveniments i equipaments culturals de la ciutat. En aquest sentit, ha recordat el Festival de la Porta Ferrada o l'exposició temporal del fons Thyssen, que s'inaugurarà aquest estiu a la segona planta del Monestir (i que ocuparà les sales on fins ara hi havia l'espai del metge rural).