Connecten a la xarxa d'aigua potable 4.000 veïns de 45 comunitats a Salt

Els nous abonats s'abastien fins ara de pous que amb el temps s'han anat assecant

Aquest projecte es porta a terme des de l’any 2007 en l’àmbit on s’actua a través del Pla de Barris, és a dir, el sector centre i Plaça Catalunya. En aquesta zona, les comunitats no disposaven de connexió d’aigua potable sinó que s’abastien a través de pous. Les característiques de la capa freàtica de Salt, on hi ha un gran volum d’aigua, va provocar que, en el moment que es van construir aquests edificis, s’optés per fer pous i no connectar-los a la xarxa d’aigua potable.

Amb el temps, però, aquests pous han comportat problemes amb el subministrament en casos de sequera, per la deficiència de les instal·lacions que havien quedat obsoletes o pel cost elevat del manteniment. Per promoure la connexió de les comunitats a la xarxa d’aigua potable, es va acordar obrir una convocatòria d’ajudes. El 50% del cost de la instal·lació l’ha finançat la companyia Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter; un 25%, el Pla de Barris (Ajuntament i Generalitat) i el 25% restant l’ha aportat cada comunitat.

En la primera convocatòria, de juny de 2007, un total de 10 comunitats van sol·licitar acollir-s’hi, mentre que en la segona, de maig de 2009, s’hi van presentar 35 comunitats de veïns. Després de més de dos anys, 45 comunitats s’han connectat a la xarxa d’aigua potable, el que significa 911 habitatges i uns 4.000 veïns. En total, l’actuació ha suposat una inversió de prop d’un milió d’euros, doblant les previsions inicials. En cada cas, els tècnics de la companyia, de l’oficina del Pla de Barris i l’instal·lador triat per la comunitat, han analitzat de manera coordinada la millor solució per a la connexió. L’Alcaldessa Iolanda Pineda ha destacat la tasca dels mediadors comunitaris que “porta a porta han anat trencant prejudicis molt estesos entre la població com que l’aigua dels pous és més barata o més bona i els han convençut perquè es connectin a la xarxa d’aigua potable”.

L’Alcaldessa va remarcar ahir la col·laboració de l’empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter i va destacar que el treball 'haurà de continuar en un futur perquè encara queden unes 70 comunitats amb uns 600 habitatges per connectar a la xarxa'. Iolanda Pineda ha avançat que la voluntat del consistori 'és continuar treballant en aquest àmbit'.