Es reubicaran unes 140 persones de residències gironines amb símptomes lleus de coronavirus

10 ja s'han instal·lat en un nou recurs i 21 més es traslladaran en els propers dies

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en marxa un pla per atendre les persones usuàries de residències de gent gran de la demarcació que presenten simptomatologia lleu de la covid-19.

Les comarques gironines compten des d'aquest dijous amb un nou recurs a Girona per atendre els casos lleus de persones que es troben en residències que no poden garantir un aïllament adient dels usuaris o presenten manca de personal. Amb aquesta iniciativa busquen esponjar els centres residencials que ho necessitin i garantir una bona atenció dels usuaris.

Segons informa el Departament en un comunicat, el nou servei compta amb 147 places i, de moment, ja acull deu usuaris d'una residència de Sant Hilari. Es preveu que una vintena de persones més de centres de les comarques gironines s'hi traslladin al llarg dels pròxims dies. El recurs s'ubica en una residència que s'havia de posar en funcionament els propers mesos. El Departament ha encarregat la gestió del servei a l'empresa pública SUMAR. L'assistència sanitària es farà des de l'atenció primària del Departament de Salut.

A banda de donar servei a usuaris de centres residencials amb simptomatologia lleu, aquest nou recurs podrà acollir temporalment usuaris de residències que hagin estat hospitalitzats pel coronavirus i que no puguin tornar encara al centre on viuen. També podrà acollir persones grans ateses al seu domicili amb simptomatologia lleu, quan atenció primària i les àrees bàsiques de serveis socials detectin la necessitat d'oferir-los un espai d'aquestes característiques.

En tots els casos, la valoració de simptomatologia lleu de covid-19 la faran professionals sanitaris d'atenció primària. En el cas dels usuaris de centres residencials que hagin estat diagnosticats com a lleus per les autoritats sanitàries, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies valorarà la derivació al nou recurs.

El Departament va presentar dimecres la posada en funcionament a Barcelona del Pla Clínica Social per reubicar en clíniques mútues de treball persones que viuen a residències de gent gran i presenten simptomatologia del covid-19. La setmana passada ja es va posar en marxa un operatiu similar a la Casa del Mar de Barcelona, on s'han reubicat 25 persones amb discapacitat intel·lectual amb símptomes de covid-19 procedents de residències i llars residències i aquesta setmana també s'ha condicionat i obert l'alberg de Vic que està preparat per acollir 26 residents amb discapacitat intel·lectual.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies agraeix l'esforç que els professionals de tots els serveis d'atenció a les persones, especialment de les més vulnerables, estan fent aquests dies en la situació d'emergència pel coronavirus.