Llum verda a l'enderroc de l'antiga estació de Bescanó

Patrimoni va impedir-ho el 2007 al ser catalogada com un equipament de Bé Cultural d'Interès Local

L'estat de "deixadesa lamentable" que presenta actualment l'estació de Bescanó ha propiciat que ara Patrimoni hagi permès que es descatalogui com a BCIL l'edificació, que es troba situada al costat del carril bici entre Girona i Olot. Aquest cas ja ha passat diverses vegades per Patrimoni i fins i tot la catalogació com a BCIL havia estat revocada per sentències. Actualment, però, l'estació tenia aquesta protecció però Patrimoni ha autoritzat que es pugui descatalogar per l'estat malmès que presenta. D'aquesta manera difereix de la decisió del 2007, ja que tot i no ser considerat BCIL aleshores, es valorava el seu "interès patrimonial" i es denegava l'enderroc.

La petició perquè es descatalogui -feta a través del Consell Comarcal ja que Bescanó té menys de 5.000 habitants- ha rebut l'informe favorable, però amb el condicionant que es facin plànols i fotografies de l'edifici actual perquè l'estació que es construeixi al costat sigui "idèntica" a la que hi havia fins ara.

1.700 firmes contra l'enderroc

Una campanya engegada el 2007 per Entesa per Bescanó va recollir unes 1.700 firmes per evitar l'enderroc de l'estació. Entesa demanava la rehabilitació de l'edifici en contra de l'enderroc proposat per l'Ajuntament.

El consistori, però, ha mantingut l'aposta per la demolició, amb un motiu afegit per fer l'estació en un altre lloc, que és que el punt on es troba actualment "està afectat per un pla parcial", segons ha explicat Baulida. El delegat de Cultura a Girona ha concretat que la nova estació es construirà a l'altre costat del carril, en una zona de propietat municipal.

Estabilització de la façana de l'església de Breda

D'altra banda, Patrimoni també ha aprovat un expedient entrat per la via d'urgència, i en què es demanava que s'autoritzés la protecció de la façana de l'església de Santa Maria de Breda. D'aquesta manera la Comissió ha donat llum verda a unes obres per valor d'uns 7.000 euros de neteja, segellat i protecció dels elements arquitectònics malmesos de la façana i al contrafort de l'absis. Davant et fet que la façana suposa un "perill" tant pels feligresos com pels vianants, Patrimoni autoritza aquestes obres d'urgència a l'espera que es presenti un projecte "més ambiciós" lligat a la rehabilitació de tota l'església, i en especial la façana, segons ha valorat Baulida.

Vistiplau a la rehabilitació de la plaça d'Amer amb condicions

La Comissió de Patrimoni ha autoritzat amb condicionants el projecte d'arranjament de la plaça de la Vila i els espais de sotavoltes d'Amer (Selva), un espai que no ha estat remodelat des dels anys 80. Les actuacions inclouen la reparació de la pedra artificial malmesa de la plaça i la remodelació dels bancs, un punt que ha rebut una condició de Patrimoni. Els bancs actuals són de pedra i l'Ajuntament els volia canviar per uns de fusta. Per no alterar la imatge de la plaça Patrimoni demana que es mantinguin els de pedra i que si un cas es revesteixin de fusta.

Fora de termini un recurs de l'Ajuntament de Vilamacolum

D'altra banda, Patrimoni no ha admès un recurs d'alçada presentat per l'Ajuntament de Vilamacolum (Alt Empordà) ja que es va interposar fora de termini. El recurs era per l'adequació del camí de l'església de Santa Maria i el Pont de pedra.

El consistori va fer cas omís dels dictàmens de Patrimoni i va executar unes obres a l'entorn de l'església de Santa Maria malgrat que la Comissió no les havia aprovat. En la sessió del novembre passat es va tractar per tercer cop aquest expedient però els tècnics van comprovar que el consistori ja havia fet les obres. Concretament, es tracta d'unes llums que es van posar a terra per il·luminar el temple i també d'un camí enrajolat que es va obrir nou per arribar fins ben bé la porta de l'església, que està allunyada del nucli. La Comissió va avisar l'Ajuntament que havia de refer les obres o sinó seria sancionat per la Direcció General de Patrimoni.

Vistiplau al nou quadre de llum del Castell de Sant Mori

Patrimoni també ha aprovat la nova ubicació fora de la vista del quadre elèctric al Castell de Sant Mori (Alt Empordà), tombat inicialment ja que estava situat en un lloc massa visible. De fet, les obres del quadre de llum i d'altres que afecten la distribució interior ja s'havien fet sense que el propietari del castell hagués presentat el projecte corresponent, de manera que l'Ajuntament va presentar una denúncia contra el propietari. Ara Patrimoni ha legalitzat la nova situació del quadre de llum, però es demanen modificacions en alguns dels canvis que s'han fet en la distribució interior.

Un altre dels projectes que han rebut l'autorització de Patrimoni és la tercera fase de l'adequació del Castell de Palol de Revardit (Pla de l'Estany) com a centre cultural i biblioteca. El pla inclou actuacions que afecten la pavimentació, i els treballs de trasllat del cementiri i soterrament de línies aèries, entre d'altres. L'única condició de Patrimoni és que la il·luminació s'ha d'adequar als criteris de la Comissió.

D'altra banda, Patrimoni també ha permès la instal·lació d'una rampa hidràulica d'accés al nàrtex de la portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll. Així mateix, ha donat llum verda a la instal·lació d'unes escultures de la Fundació Vila Casas a prop de la Torre de l'Amstrong i de Can Mario, a Palafrugell (Baix Empordà), però amb la condició que la il·luminació d'aquestes peces no afecti la Torre de l'Amstrong. També dóna llum verda al projecte de construcció d'una passera als Jardins de la plaça de Can Mario, sempre i quan se'n modifiquin les baranes.