Girona s'incorpora a l'AGI discrepant sobre si cal destinar diners al conveni amb Ryanair

PSC i ICV retreuen a l'alcalde que ja té signat un document per aportar 300.000 euros anuals a la companyia

L'Ajuntament de Girona ja és membre de l'AGi, associació on també hi ha representada la Generalitat, la Diputació o la Cambra de Comerç, entre d'altres. Aquesta entitat, constituïda el 2004, té com a prioritat captar noves companyies que operin a l'Aeroport de Girona. Les seves gestions han permès, per exemple, reprendre les relacions amb Ryanair i acordar la seva estada a Girona fins el 2016.

L'acord s'ha pres amb el vot favorable de tots els grups, excepte l'abstenció de la CUP, que han defensat com a positiu el fet que el consistori sigui present a l'associació. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha defensat que el fet d'incorporar-se a l'AGi no suposa el pagament de cap quota anual. No obstant això, el portaveu d'ICV, Joan Olòriz, ha explicat que ha trobat en l'expedient un document signat per l'alcalde on es reconeix que el consistori pagarà 300.000 euros anuals per al conveni de Ryanair. Aquest conveni té vigència de 2012-2016 i, per tant, suposaria el pagament total d'1,5 MEUR per part de l'ajuntament.

Olòriz ha retret a l'alcalde que hagi signat un document sense abans aprovar-se la incorporació a l'AGi i que no s'hagi comunicat als grups polítics l'existència d'aquest informe. De fet, Olòriz ha demanat un debat previ per decidir si cal pagar o no a Ryanair com a ajuntament.

A les crítiques s'hi ha sumat el PSC. La seva portaveu, Pia Bosch, ha criticat que l'ajuntament hagi de fer cap aportació econòmica perquè ha assegurat que la Diputació ja posa diners al conveni de Ryanair en nom de tots els ajuntaments. "Ni les poblacions turístiques gironines paguen a Ryanair", ha detallat. "Els gironins de la ciutat no han comès cap pecat per haver de tornar a pagar el què ja paga la Diputació", ha manifestat Bosch, que ha criticat que el debat sobre l'aportació econòmica hagi arribat "per la porta del darrera" al ple.

L'alcalde, Carles Puigdemont, no ha negat l'existència d'aquest document però ha remarcat que no s'ha fet cap pagament. Puigdemont ha justificat que el document no té vigència perquè el consistori encara no era membre de l'AGi quan es va signar. A més, ha assenyalat que qualsevol aportació econòmica a la companyia l'haurà d'aprovar "l'òrgan municipal degudament autoritzat".

Tot i això, Puigdemont ha defensat que sí que cal fer una aportació econòmica. "Mai no ens n'hem amagat, ho hem dit en campanya electoral, creiem que s'ha d'ajudar al sector del turisme i del comerç de la ciutat", ha manifestat l'alcalde. En aquesta línia també s'ha expressat la portaveu del PPC, Concepció Veray, que ha dit que cal defensar el turisme perquè és un sector que pot ajudar a reactivar l'economia. "Si cal ajudar pagant, doncs es paga", ha afirmat.

Les entitats podran participar als plens

El ple també ha aprovat, per unanimitat i de manera definitiva, una modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) que permetrà als representants de les entitats participar als plens.

Amb aquest acord, per primer cop, les associacions tindran dret tant a rebre informació directa dels assumptes que són del seu interès, podran formar part dels òrgans de participació, podran intervenir davant del ple per efector exposicions sobre algun assumpte de l'ordre del dia i també podran presentar propostes sobre temes de competència municipal que afectin els interessos generals de l'associació en concret.

Durant el ple, el defensor de la ciutadania, Ramon Llorente, també ha presentat la memòria del defensor del 2011

Ple per Internet

El d'ahir va ser el primer ple que es va poder seguir íntegrament per Internet a través del web de l'Ajuntament de Girona i AraGirona.cat en temps real. Aquest es va iniciar a les vuit del vespre i no va finalitzar fins a les tres de la matinada. El servei es va desenvolupar amb normalitat a través d'un servei de streaming com també es va poder seguir mitjançant Twitter amb l'etiqueta #plegirona.