La Guàrdia Civil de Girona subhasta 405 armes amb preus de sortida d'entre 7 i 7.500 euros

Les escopetes, pistoles, rifles i revòlvers que no es venguin es destruiran perquè és la segona vegada que les posen a la venda

Comença la subhasta de 405 armes a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. Des d'aquest dilluns i fins divendres, els interessats en adquirir algun revòlver, rifle o escopeta de segona mà poden anar a inspeccionar les peces i fer ofertes per comprar-les. La venda es fa en la modalitat de sobre tancat: si algú vol participar en la subhasta d'alguna de les armes, pot igualar o fer una oferta superior al preu de sortida i dipositar-la en un sobre tancat. Els sobres s'obriran el dia 23 a les 9 del matí i adjudicaran les armes al millor postor.

Qui fixa el preu de sortida i també qui és queda amb el benefici en cas de venda és el propietari de l'arma. Generalment, els propietaris deixen les armes en dipòsit a la Guàrdia Civil perquè ja no les volen o perquè han caducat els permisos i no les poden fer servir. Algunes de les armes també provenen de persones que les han heretat perquè el titular ha mort o també perquè la Guàrdia Civil les ha intervingut en alguna actuació i el jutge ha ordenat que en comptes de destruir-les les treguin a subhasta. Les armes també poder ser de cossos policials que han decidit actualitzar el model de la pistola i deixen les velles en dipòsit.

La d'aquest mes d'abril és la subhasta més petita que ha fet la Guàrdia Civil de Girona en els darrers anys. De fet, les peces que treuen a subhasta són les que no es van adjudicar en la darrera venda del mes de novembre. L'agent de la intervenció d'armes de la Guàrdia Civil de Girona, Eduardo Sanmartín, ha explicat que les que ara no es venguin les enviaran a destruir.

Habitualment, es venen entre un 10 i un 15% de les armes i passen per la comandància entre 200 i 300 persones interessades en alguna de les peces. En aquesta subhasta hi ha 343 escopetes, 23 pistoles, 35 carrabines, 8 rifles, 5 revòlvers i un trabuc. El preu mínim són 7 euros per una carrabina del calibre 22 i el màxim 7.500 per una pistola del calibre 7,35. Sanmartín ha detallat que a vegades els propietaris posen preus mínim irreals i massa elevats que es volen desfer d'una arma però que no volen que ningú més la compri.

Fins ara, la Guàrdia Civil havia de treure a subhasta les armes dues vegades abans de poder-les destruir. Sanmartín ha explicat que, segons un canvi normatiu del mes de març, només caldrà una subhasta tot i que, en alguns casos, també se'n podrà fer una segona si l'autoritat judicial o el cap de la Guàrdia Civil ho disposa així.

Sanmartín ha explicat que només poden participar en la subhasta persones que disposin de permís d'armes i que han d'avançar el 25% del preu de cada exemplar com a dipòsit. La majoria són caçadors o col·leccionistes tot i que també hi van armers que han de demostrat que tenen tots els permisos en vigor. Abans del canvi normatiu, si l'arma s'acabava venent, la Guàrdia Civil es quedava la part corresponent a les despeses que havia generat la subhasta. Ara ja no serà així perquè el propietari es quedarà el 100% de l'import mentre que la despesa de la subhasta correrà a càrrec de l'Estat.