Els tres darrers caps de cuina d'El Bulli obriran un restaurant a Cadaqués

L'establiment s'inaugura a finals d'abril i la seva cuina serà "sincera i sense complexes"

L'Oriol Castro va arribar al Bulli el 1996, l'any següent va aterrar-hi en Mateu Casañas i el 1999 ho va fer l'Eduard Xatruch. Amb el pas dels anys, els tres han acabat essent els darrers caps de cuina d'El Bulli com a restaurant. Ara, malgrat que continuen formant part de l'equip que dóna forma al BulliFoundation, tots tres han emprès una aventura en solitari.

Es tracta del restaurant 'Compartir', que tenen previst inaugurar a finals d'abril o principis de maig al casc antic de Cadaqués (Alt Empordà). "El lloc ens agrada, és una antiga casa de poble que hem hagut de reformar", ha explicat durant les jornades gastronòmiques que organitza per segon any l'Hotel Terraza de Roses, on s'ha donat a conèixer aquest nou projecte que neix després de l'experiència que aquests tres xefs han adquirit de la mà de Ferran Adrià i Juli Soler. 

"Fa molts anys que treballem al Bulli i portem al moll de l'ós la manera com creiem que s'han de fer les coses", ha explicat Casañas, que reconeix però que la cuina que faran al Compartir és "sincera i sense complexes". "Serà una cuina més senzilla, de mercat però on intentarem treballar bé l'elaboració del producte", ha detallat. Alguns plats de la carta seran, per exemple, el tradicional gaspatxo, l'escalivada, arrossos o unes anxoves però amb una presentació i uns acabats particulars.

Un altre dels tocs distintius del local, que tindrà un menjador per a 40 persones i una terrassa amb una capacitat similar, serà la manera de menjar els plats. Casañas ha explicat que tots els plats se serviran al centre de la taula per tal que els comensals vagin picant del centre. Les racions per a cada persona estaran clarament diferenciades (fins i tot si algú desitja menjar única i exclusivament del seu plat també ho podrà fer) però amb la filosofia que tothom vagi "compartint" el menjar del centre de la taula.

Casañas ha explicat que volen començar el projecte "sense pressió" i que s'adrecen a tot tipus de client. "Que la gent no pensi que ve a menjar al Bulli", ha manifestat el cuiner, que explica que serà una cuina més senzilla. "Des del punt de vista conceptual, el Bulli suposa una càrrega pel tema de la creativitat, ara ens venia de gust anar a cuinar bé però no pensar sempre en la creativitat", ha remarcat el xef.

Aquest trident exBulli serà qui encapçalarà el projecte però Casañas ha explicat que, pel fet de compaginar-ho amb la tasca del BulliFoundation, han creat un equip de set persones que estarà portant el dia a dia del local. D'aquest equip, tres persones també han passat pel restaurant de Cala Montjoi.

Casañas també ha explicat que el restaurant donarà la possibilitat de fer algun àpat més elaborats -en aquest cas els preus es poden enfilar als 60 euros- però que també s'hi podrà a menjar "ràpid o amb amics al migdia per 30 euros". L'equip del Compartir ha comptat amb l'ajuda del sommelier del Bulli, Ferran Centelles, per elaborar la carta de vins, que té unes 40 referències.

"Ara tot just arranquem i no sabem on anirem a parar però tenim ganes de cuinar i passar-nos-ho bé", ha reconegut Casañas, que ha participat amb d'altres cuiners reconeguts de les comarques gironines a una taula sobre gastronomia i joves cuiners emprenedors a l'hotel Terraza de Roses. Casañas diu que arrenquen amb una valoració que, segons ells mateixos, se situa en una escala d'un sis o un set sobre deu amb les ganes d'anar millorant.

Com afrontar la crisi o l'ús de les xarxes socials han estat temes que s'han posat sobre la taula en el debat que s'ha celebrat a Roses. En l'acte hi ha participat Iolanda Bustos (La Calèndula), Jordi Jacas (El Molí de l'Escala), Marc Gascons (Els Tinars), Quim Casellas (Casamar), Roger Viusà (Plaça del Vi,7) i Mateu Casañas (Compartir). Un debat que ha moderat pel periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbòs.