Entren 151 instàncies a Palafrugell exigint la retirada de la bandera espanyola de l'Ajuntament

Una cinquantena de persones s'han agrupat davant del consistori en una concentració organitzada per la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana

L'acte de protesta estava organitzat per la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana anomenada 'Palafrugell per la Independència'. La protesta ha començat amb una concentració davant de l'Ajuntament de Palafrugell on els manifestants carregaven una pancarta on es podia llegir 'El balcó de l'Ajuntament hi oneja la bandera espanyola per imposició, i contra la voluntat del poble'.

Allà, els activistes han repartit diversos fulls perquè els veïns que passaven a prop de la concentració omplissin les instàncies i les portessin al registre del consistori. En total, la portaveu de la secció local de l'Assemblea Nacional, Neus Colomer, ha detallat que, fins a la una del migdia s'havien registrat 151 instàncies. En totes elles es demanava la retirada "immediata" de la bandera espanyola del balcó de l'Ajuntament de Palafrugell.

Segons Colomer, aquest acte de protesta ha estat una forma "de fer públic el desacord dels ciutadans del municipi" amb l'acatament de la sentència que obliga al consistori ha penjar la bandera espanyola. Segons la portaveu, després de 20 anys sense "aquest símbol estranger, de fora de Catalunya", el poble no vol que la bandera onegi al balcó del consistori. Des de fa tres setmanes, l'Ajuntament va tornar a instal·lar aquest símbol després d'una sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona que va obligar a afegir-la a les altres tres banderes que ja estaven penjades. En aquell moment només hi havia la catalana i la local. Ara ja són quatre les que onegen.

La portaveu del grup ciutadà ha detallat que no "entenen com en la democràcia actual es pot imposar un símbol de fora". Segons Colomer, ha mostrat el seu desacord amb alguns partits polítics del municipi i mitjans que consideren que la bandera espanyola no és "una preocupació pels ciutadans". La portaveu ha detallat que només "s'imposen símbols de fora en situacions de colonització" i ha criticat al consistori per col·locar la bandera sense "respectar la voluntat del poble". L'organització ha detallat que tenen previst tornar a fer un acte com aquest durant la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril.

L'alcalde de Palafrugell "lamenta" l'acte de protesta

D'altra banda, l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha "lamentat" l'acte de protesta. "Com a alcalde ho respecto però a Palafrugell hi ha molts col·lectius de persones i de sensibilitats", ha assegurat. Segons l'alcalde, la població del municipi es pot dividir en quatre grans grups, aquells que se senten catalans, els que se senten espanyols, els que s'identifiquen amb l'estat català i l'espanyol i aquells que no se senten identificats amb cap país. Fernández ha criticat que "determinades persones i grups facin servir els "símbols com un motiu d'enfrontament" i ha afegit que "fets com aquests li fan por".

L'alcalde ha reiterat que l'Ajuntament ha hagut "de complir la llei i la sentència". Al mateix temps, l'alcalde ha demanat als activistes que no "carreguin contra l'Ajuntament" sinó que "demanin una modificació de la llei de banderes".