Més de 19.000 € en sancions per incomplir l'ordenança de tinença d'animals de Girona el 2011

La Policia Municipal va aixecar 61 actes de denúncia, sobretot per gossos perillosos que anaven sense morrió

Les sancions per incompliments de l'ordenança de tinença d'animals preveuen multes de fins a 2.000 euros per a casos considerats molt greus com tenir un gos perillós sense llicència. També es sanciona no recollir els excrements del gos (300 euros), portar un gos perillós sense morrió (600 euros), no tenir el gos censat (400 euros), que un gos perillós no vagi acompanyat (600 euros) o hi vagi per un menor (400 euros), que un gos estigui dins una zona enjardinada (300 euros) o portar-lo deslligat (150 euros), entre d'altres.

Durant el 2011, la Policia Municipal de Girona va obrir un total de 61 expedients per incompliment de l'ordenança de tinença d'animals, dels quals 24 ja són ferms i 26 estan encara oberts. D'entre els 24 expedients tancats, destaquen dotze multes per portar un gos perillós sense morrió, cinc per amos que duien la mascota sense lligar, tres per gossos perillosos sense llicència, dues per no recollir excrements del carrer, quatre per detectar gossos dins zones enjardinades o quatre més per no tenir el gos censat, entre d'altres.

Neix una Plataforma de propietaris de gossos

Fa pocs dies, un grups de ciutadans es van unir en una Plataforma de propietaris de gossos. La seva portaveu, Roser Puig, ha assegurat que ja són un centenar i que han sumat el suport de 345 veïns a la pàgina de Facebook (Gossos indignats de Girona).

Puig assegura que se senten "perseguits" per la policia i que estan augmentant les sancions a propietaris de gossos. També ha lamentat que els amos dels animals paguen una taxa anual de més de 30 euros per tenir un gos però que, segons assegura, a canvi no reben serveis. Per això, han demanat a l'ajuntament a través d'una instància que es delimitin zones on els gossos puguin anar deslligats. "Els animals han de poder gaudir i execitar-se lliurement", ha reclamat Puig que entén que els animals no han d'anar deslligats a tota la ciutat però que sí es poden delimitar certes zones a diferents punts de la ciutat.

Aquesta tarda aquesta plataforma ha convocat el primer acte de protesta. Es tracta d'una "bordada popular" d'amos de gossos a la plaça Independència. Ara bé, Puig ha demanat que no es portin els animals ja que, si fos així, caldria un permís de la Generalitat específic per a concentracions d'animals que no han tingut temps de tramitar. La portaveu del moviment ha dit que preparen més actes i que, d'aquí a un mes, faran una nova protesta, aquesta vegada acompanyats dels gossos.

En les darreres setmanes, la Policia Municipal està duent a terme una campanya informativa entre els propietaris de gossos per recordar-los les seves obligacions.