La Guàrdia Civil es nega a traslladar la caserna al barri gitano de Figueres

El consistori volia cedir un edifici a la zona perquè ajudessin a dissuadir conflictes del barri amb la seva presència

El consistori figuerenc va oferir el novembre del 2010 a la Guàrdia Civil un edifici on instal·lar-se. En el seu moment, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, va assegurar que la caserna actual, situada al carrer nou, "amenaça ruïna" i que el trasllat al "barri dels gitanos" seria beneficiós per a tothom perquè la Guàrdia Civil tindria una nova caserna i perquè la seva presència tindria un efecte "positiu i dissuasiu" en aquest barri "conflictiu".

L'Ajuntament oferia dues possibilitats: per una banda que el consistori comprés l'edifici, a un cost per sota el nivell de mercat, i que després cedís les instal·lacions de manera gratuïta a la Guàrdia Civil; o bé que, si la policia ho trobava convenient i podia afrontar el cost, ho comprés ella mateixa.

Aquest dimecres el consistori ha fet públic a través d'una nota de premsa que la Guàrdia Civil ha descartat el trasllat. El govern municipal ha assegurat que respecta la decisió però la lamenta perquè considera que hauria beneficiat ambdues parts. Per un costat perquè oferia uns nous locals de 220 metres quadrats on la Guàrdia Civil podria treballar de forma més còmode, i per l'altre perquè la ciutat millorava la seguretat en una zona on s'hi concentren diferents equipaments comarcals com l'hospital, la nova estació ferroviària o els jutjats.

Tot i aquesta negativa, el Govern municipal ha reiterat que continua amb la voluntat de donar un impuls a la zona oest de Figueres. En aquest sentit, recorden que la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament treballen conjuntament per definir una estratègia urbanística i social que ha de permetre la transformació del barri.