Comencen els treballs de millora de l'accés i manteniment al volcà Croscat

L'erosionabilitat del material i el pas de visitants són els principals factors de degradació de la zona que es va restaurar fa 17 anys

L'any 1995 van finalitzar les obres de restauració de la zona d'extracció de gredes del volcà del Croscat, donant lloc a l'actual imatge d'un volcà buidat per un costat i acompanyat del contrast de colors del sòl. Tot i que des de llavors les condicions amb les que s'ha mantingut aquesta zona han estat "molt acceptables", s'ha cregut convenient millorar de nou els accessos i el manteniment de la gredera, segons explica el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, per evitar possibles situacions de risc, com ara esllavissades o possibles caigudes dels visitants.

I és que una de les problemàtiques d'aquest indret de gran interès geològic és l'elevada erosionabilitat dels materials, sobretot pels factors ambientals -baixes temperatures, pluges- però també la freqüència dels visitants, dos factors que acceleren la seva degradació puntual. És per això que els treballs que han començat aquest dimecres consisteixen sobretot en estabilitzar els marges i el ferm, a banda de millorar-ne els accessos amb l'eliminació de vegetació així com la supressió d'espècies alòctones -sobretot acàcies-. També es millorarà la senyalització i l'accessibilitat de persones amb necessitats especials.

Amb un pressupost de 142.000 euros, els treballs han comptat amb el suport de l'Obra Social 'la Caixa' -l'entitat ha assumit tot el cost- i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El projecte, que es durà a terme durant tot aquest any, també té una vessant d'inserció laboral de grups en risc d'exclusió social, donat que anirà a càrrec de treballadors de la Cooperativa La Fageda.

La millora dels accessos del volcà de Santa Margarida

Un altre dels punts d'interès de la zona és el volcà de Santa Margarida, que consta d'una ermita just al centre del cràter. Durant l'hivern passat, s'han fet treballs de millora del camí d'accés -s'ha corregit el drenatge dels marges amb tècniques de bioenginyeria per respectar l'entorn natural- i s'ha refet l'escala del camí que condueix fins a l'ermita, amb un pressupost total de 50.000 euros.

A punt per acollir un centenar d'experts de volcans

Els treballs han coincidit amb la visita el proper mes de maig d'un centenar d'experts internacionals que visitaran el parc amb motiu de la primera edició del Volcandpark, dedicat a la gestió i divulgació de paisatges volcànics protegits. "Hem volgut tenir la casa en condicions", explica Puig, abans de rebre la visita d'aquests científics.

Per la seva banda, l'alcalde de Santa Pau (Garrotxa), Pep Companys, ha agraït els treballs que s'estan duent a terme i ha subratllat la importància de tenir aquest espai en bones condicions per als visitants, així com també a nivell de seguretat, especialment en el cas del Croscat.