La solidaritat dels gironins aconsegueix mantenir estables les reserves de sang

La crisi del coronavirus ha fet caure un 15% les donacions

La covid-19 ha fet caure prop d'un 15% les reserves de sang a les comarques gironines respecte ara fa un any. Des del Banc de Sang i Teixits, però, deixen clar que continuen "estables" i, fins i tot, han incrementat els darrers dies arran de la crida que es va fer.

En concret, s'ha passat d'una disponibilitat de quatre dies a una de deu. I és que la resposta de la ciutadania ha estat "magnífica", malgrat que la malaltia alenteix el procediment, ja que cal controlar l'aforament, espaiar les lliteres, prendre la temperatura i netejar-se les mans abans de donar.

La Cristina Cortés és la primera vegada que dona sang. Reconeix que se li fa estrany fer-ho en circumstàncies com aquestes, i ironitza dient que "almenys ens hem vist amb els amics".

Jornada a la Bisbal

Desenes de persones esperaven a fora del pavelló poliesportiu de la Bisbal d'Empordà per donar sang aquest dissabte. I és que les mesures de seguretat necessàries per evitar contagis per coronavirus han obligat a molts veïns esperar-se fora del recinte mantenint un metre i mig de distància entre ells.

A dins, les nou lliteres estàvem tota l'estona plenes i altres donants s'esperaven asseguts en bancs. La resposta de la ciutadania ha estat "molt bona", tal i com reconeix la tècnica de promoció del Banc de Sang a les comarques de Girona, Meritxell Casacuberta. "La veritat és que des de vam fer la crida fa quinze dies fins ara, hem augmentat les reserves", assenyala.

Tot i això, el nombre de bosses és inferior al que hi havia ara fa un any. En concret, entre un 10 i un 20% menys, com a conseqüència del coronavirus. El problema no és només que el confinament fa que menys gent pugui desplaçar-se als hospitals, sinó que l'amenaça de contagi alenteix el procediment d'extracció.

En aquest sentit, els donants se'ls hi facilita una mascareta, han d'omplir un formulari, però no poden ser més de tres persones a la mateixa taula, s'ha d'espaiar més la zona on hi ha les lliteres, els donants s'han de rentar bé les mans i se'ls hi pren la temperatura abans de donar. A tot això, cal sumar-hi el control de l'aforament que ha de ser més baix de l'habitual.

Per deu dies

Casacuberta explica que actualment hi ha sang per cobrir els propers deu dies, una bona notícia, ja que quan es va fer la crida només n'hi havia per quatre. Tot i això, recorda que de sang "sempre en falta" i fa una crida a continuar donant o bé als hospitals o bé als pobles on van.

A més, cal tenir en compte que un dels problemes principals és que alguns components com les plaquetes caduquen relativament ràpid. Això fa que sigui necessari mantenir un ritme "alt" de donacions.

Trobada amb amics

Entre els qui s'han acostat a donar hi havia l'Oriol Estanyol i la Cristina Cortés. Per a ella ha estat la primera vegada que donava. La Cristina explica que ja va voler fer-ho la darrera vegada que el Banc va acostar-se a la Bisbal, però com que havia fet un viatge no va poder.

Tots dos reconeixen que la situació es fa "estranya" ja que tothom va amb la mascareta i "és obvi que tot està condicionat per la pandèmia". "Ara és més important que mai donar sang. Sempre cal, però ara potser amb més motiu", diu l'Oriol.

De fet ell ja és un habitual i reconeix que aquest dissabte s'ha trobat gent que mai havia vist donar abans. Els dos coincideixen a dir que la part bona del confinament és que molta gent ha anat a donar sang "per trobar-se amb els amics".