La UdG promou una moneda social consolidada a Bèlgica per impulsar el comerç local de Girona

Els impulsors del projecte preveuen un augment del volum de negoci del voltant del 5% per als establiments participants

En Joan és l'amo del negoci El Bon Plat, un establiment de precuinats consolidat de fa 6 anys que s'acaba d'adherir a la xarxa RES per obtenir el suport addicional que necessita per al desenvolupament de l'activitat. Pel sol fet d'obrir un compte RES com a establiment obté un crèdit sense interessos de 2.000 RES -els adherits disposen de fins a 2.000 RES negatius. Decideix fer la seva primera compra a un establiment de la xarxa RES, i adquireix uniformes per als seus quatre treballadors que li costen 195 RES. Ara el seu compte té un saldo de -195 RES.

Comencen a arribar clients. L'empresa que li ha venut els uniformes li encarrega els menús diaris per als seus treballadors durant un mes. Obté uns ingressos de 264 RES. Això repercuteix en el seu compte, que ara és de 69 RES positius. Continua fent compres dins la xarxa RES -carn, pa, una nevera, un microones, etc. I fa vendes a empreses i particulars atrets pel 10% de descompte que ofereix RES. Al cap de dos mesos de negoci El Bon Plat ja ha superat els 20.000 RES en transaccions.

Amb aquest exemple els impulsors de la moneda social RES expliquen els beneficis que aquest sistema pot aportar al comerç local. Social Currencies Management SL, empresa derivada o 'spin off' -és a dir, creada per investigadors de la universitat per explotar el resultat de la investigació-, confia poder generar confiança entre els gironins per estendre aquesta moneda que segons expliquen, ja s'ha consolidat a Bèlgica, amb una comunitat de més 5.000 negocis adherits i més de 100.000 usuaris que prioritzen les compres als establiments membres.

Els impulsors del projecte subratllen l'avantatge per als particulars que per cada recàrrega que facin de la seva targeta RES disposen d'un 10% més de diners (1 RES equival a 1 euro, de manera que carregant 100 euros s'obtenen 110 RES). Així mateix, obtenen ofertes i promocions pel fet de ser membre de la xarxa.

Amb aquesta iniciativa es volen impulsar els petits negocis, que han d'afrontar la "competència ferotge" de les grans cadenes i superfícies, i les dificultats que posen els bancs a l'hora d'oferir finançament, segons reflexionen els impulsors de l'empresa. Consideren que la moneda social pot funcionar a les terres gironines ja que les equiparen amb Limburg, una província belga de la regió de Flandes d'uns 800.000 habitants, amb un nivell de vida similar a Girona, i amb molt de petit comerç. En aquest territori s'han col·locat 30.000 targetes de fidelització i s'ha aconseguit l'adhesió de 1.100 comerços.