L'alcaldessa de Girona assegura que els serveis funeraris es troben al límit arran del coronavirus

Salut ha escollit un hotel per a reconvertir-lo en hospital

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'ha referit aquest matí a la situació en què es troben els serveis funeraris a la ciutat. L'alcaldessa ha dit que arran dela crisi del coronavirus "estan ja superant la seva capacitat" i que des de l'Ajuntament estan treballant "en noves mesures per donar-los suport".

"Sobretot, ampliació d'espais", ha concretat, recordant també que el Govern ha autoritzat poder incinerar els difunts durant les primeres 24 hores, i això redueix el temps per als sepelis i crematoris. "Però podria haver-hi acumulació, i s'està treballant perquè si això es dona, trobar espais perquè no passi", ha dit Madrenas.

La batllessa també ha desvetllat que el Departament de Salut ja ha escollit un hotel de la ciutat –tot i que no ha dit quin- perquè pugui reconvertir-se en hospital si calen més llits i els centres sanitaris se saturen. A més, ha reiterat que el consistori s'ha posat a disposició del Departament "per si calen fer ampliacions" de centres sanitaris "en altres equipaments".

De moment, sense més restriccions

Durant la compareixença telemàtica, l'alcaldessa també ha explicat que de moment l'Ajuntament no es contempla posar més restriccions (com ara fixar perímetres per sortir a passejar el gos o limitar el número de cops que es pot sortir a comprar per setmana).

"Cada municipi té la seva idiosincràsia i no és convenient replicar fil per randa el que fan d'altres; de moment no ens ho plantegem, però també és cert que aquells qui surtin amb el gos han de fer un passeig curt, ràpid i no moure's massa de l'entorn del municipi", ha explicat Madrenas. En cas de dubte sobre què es pot fer i què no, l'alcaldessa també ha demanat a la ciutadania que consulti la web municipal.

Sobre restriccions, també ha dit que l'Ajuntament no es contempla dictar toc de queda –com ha fet per exemple Perpinyà- perquè això escapa de les seves competències. "Ni tan sols ho pot acordar el Govern de Catalunya; per això, fem aquesta petició constant, també des del món local, perquè el confinament sigui molt més estricte".

Per últim, Madrenas ha dit que les prioritats de l'Ajuntament passen per garantir els "serveis bàsics" i donar atenció als més desvalguts i vulnerables (com menors que tinguin els dos pares ingressats o gent gran que no pot sortir a comprar). Ha explicat que el telèfon d'informació ciutadana ha rebut gairebé 3.000 trucades d'ençà del 14 de març, que al menjador social del Mercadal per a sensesostre ahir es van servir 60 àpats (en dos torns de 30, per garantir les mesures de seguretat) i que s'espera que demà arribin els llits per poder confinar els sensesostre al pavelló de Palau-2.