William Drew: 'Crec que serà un any molt emocionant per al Celler de Can Roca'

L'editor de la prestigiosa 'Restaurant Magazine' explica els secrets de la nova edició dels premis dels 50 millors restaurants del món

A la terrassa del restaurant 'The Ledbury' de Notting Hill, a Londres, l'editor de la revista que donarà a conèixer els noms dels millors restaurants del món explica els secrets 'confessables' de la cerimònia d'aquest any, que celebrarà el 10è aniversari de la llista.

"Serà una edició molt especial", explica William Drew. "Tindrem convidats especials que han estat a la llista durant molts anys, farem una festa bonica després i esperem que tot plegat sigui una ocasió fantàstica", afegeix l'editor de 'Restaurant Magazine'.

El xef català Ferran Adrià va guanyar fins a cinc vegades el premi al millor restaurant del món que atorga des de fa 10 anys la revista. En altres paraules, el creador d'El Bulli es va endur abans de tancar l'establiment de Cala Montjoi la meitat dels primers guardons que s'han donat en tota la història de la llista de 'Restaurant Magazine', un mèrit que el fa ser un xef estimat i reconegut per l'organització i la resta de participants.

Serà, per tant, a la cerimònia del proper 30 d'abril? Drew prefereix ser caut i evita confirmar l'assistència del creador d'El Bulli, però confia que sí. "Esperem que en Ferran Adrià hi sigui", assegura. El xef català ha liderat, segons Drew, "el restaurant més influent dels 10 anys en què ha existit la llista dels 50 millors restaurants del món". De fet, Adrià va ser reconegut l'any 2010 com el "millor xef de la dècada" pel jurat de més de 500 experts de 'Restaurant Magazine'.

El Celler de Can Roca

Però la influència de la cuina catalana a la llista no acaba amb el tancament d'El Bulli. Els germans d'El Celler de Can Roca van aconseguir en l'edició del 2011 el premi al segon millor restaurant del món, per darrera del danès Noma. La pregunta obligada, aleshores, és: 'I aquest any què?'

"El Celler de Can Roca té oportunitats d'esdevenir el millor restaurant del món, però també en tenen tots els altres restaurants de la llista de l'any passat", assegura William Drew. "No podem dir si ser el número dos l'any passat vol dir que seguirà en el dos, arribarà a l'u, al 50, o no estarà a la llista. Simplement no ho sabem", afegeix el cautelós responsable de 'Restaurant Magazine'. Per mantenir el misteri, però, obre una escletxa d'esperança: "Crec que serà un any molt emocionant pel Celler de Can Roca, n'estic segur, i un any emocionant pels restaurants espanyols".

Un rol destacat de la cuina catalana i basca

En els darrers nou anys, els restaurants de l'Estat "han esdevingut més i més prominents a la llista", admet William Drew, que tot i això no s'atreveix a pronosticar una victòria de la cuina catalana i espanyola sobre la tradicional francesa. Amb tot, destaca que les influències s'estan "mesclant" i cada vegada hi ha més tradicions d'arreu del món a l'alta cuina.

"No veig cap raó per la qual els restaurants espanyols no podrien continuar sent una força molt destacada de la llista d'aquest any i durant molts anys més", afegeix l'editor de 'Restaurant Magazine', que cita el català El Celler de Can Roca però també el basc Mugaritz com a exemples d'aquesta "prominència".

Els resultats, però, no es coneixeran fins l'últim minut, i Drew considera difícil fer prediccions. "No hi ha cap criteri de perquè estàs a la llista més enllà del fet que els votants que han estat al restaurant han gaudit de l'experiència enormement", explica. Segons ell, pels xefs ser a la llista del 'Restaurant Magazine' és "un reconeixement de la feina" per part de la "indústria, dels col·legues, d'altres xefs, crítics, gent que viatja pel món menjant en alguns dels millors restaurants".

El llegat d'El Bulli

Precisament l'experiència dels clients a El Bulli va ser el que va ajudar Ferran Adrià a guanyar el premi en cinc ocasions. William Drew assegura que l'experiència que els crítics i experts apreciaven del restaurant de Roses no era tant "teatral" sinó dels sentits. "Allà el menjar en sí era dramàtic, el gust, la sensació, l'experiència emocional, i no tant l'embolcall", recorda.

El xef català va provocar sorpresa entre els cercles del món culinari quan va anunciar el tancament del seu famós i premiat restaurant. "La seva decisió de tancar el restaurant és molt valenta. No gaire gent ho faria mentre estan a dalt de tot de la seva carrera", confessa William Drew. Segons l'editor de 'Restaurant Magazine', els nous projectes de Ferran Adrià, com la fundació, demostren que el català "es volia alliberar dels condicionants de servir cada nit al restaurant i tenir més llibertat per explorar la gastronomia, la idea de menjar i com hi connectem, on pot anar el menjar, on ens pot portar".

Tot i que segons Drew ser a la llista "ja és un premi" pels xefs mundials, una victòria o una molt bona posició d'El Celler de Can Roca pot consolidar el seu relleu a El Bulli com a nou representant internacional de la cuina catalana. Amb tot, William Drew defensa que la influència de Ferran Adrià va més enllà, i ha copsat gairebé tots els xefs de renom actuals.

"Molts dels grans xefs actuals han estat a El Bulli, a menjar però també a treballar com a aprenents, o només com a convidats", explica Drew. Copiar al mestre, però, és impossible. "No tothom pot replicar les seves tècniques i la seva imaginació, i de fet no ho haurien d'intentar, els xefs han d'intentar crear la seva pròpia identitat". Però per aquest expert del món de la cuina, la influència del cuiner català "indubtablement ha estat i continua sent enorme".